Wenckebach Instituut

  •  NL 
  • Login medewerkers
  • mijnUMCG

Voedingszorg

Deze cursus is GEANNULEERD

Datum: 09 januari t/m 05 juni 2018
Inschrijving: Niet meer mogelijk
Soort: Cursus/workshop
Algemeen

De zorg rondom de voeding is een belangrijk onderdeel van het genezingsproces van de patiënt. In deze cursus Voedingszorg leert u onder andere over de samenstelling van (dieet)-voeding en de belangrijkste diëten op de verpleegafdelingen. Een workshop drinkvoeding maakt ook onderdeel uit van deze cursus. Andere onderwerpen zijn: het bestellen van diverse soorten voeding en werken met de broodbuffetwagen. Verder leert u informatie op te zoeken in digitale kennisbronnen. Wat u leert in de cursus kunt u tijdens de drie stage momenten gelijk in de praktijk brengen.

Doelgroep

De cursus is bestemd voor nieuwe medewerkers in de afdelingskeukens.

Doel

Na de cursus bent u in staat om zelfstandig alle voedingstaken te verrichten op de verpleegafdelingen.

Duur

18 dagdelen

Programma

Programma

Omgangskunde
• Omgaan met de patiënt: de gevolgen van ziekte, opname en zelfredzaamheid.
• Gastvrijheid rondom de voeding.
• Begeleiden bij de maaltijdkeuze.
• Wensen, klachten en sfeer rondom de maaltijd. 

Zorg voor de voeding
• Bereiden en verzorgen van voeding: broodmaaltijden, pap, tussentijdse verstrekkingen en dranken.
• Presenteren, serveren en afruimen: technische handelingen en gastvrijheid.
• Observeren en signaleren van voedingsproblemen: informeren van andere beroepsgroepen.

Theoretische Voedingsleer
• Algemene voedingsgewoonten.
• Algemene functies van voedingsstoffen: eiwitten, vetten, koolhydraten, vitamines, mineralen en water.
• Functies van voeding in het lichaam.
• Andere voedingsgewoonten: vegetarische voeding en voeding en geloof.

Toegepaste voedingsleer
• Spelregels voor goede voeding: de voedingswijzer, productgroepen uit de voedingswijzer.
• Warenkennis: eerste, tweede en derde voorkeursproducten en genotsmiddelen.
• Spelregels voor optimale voeding in relatie met ondervoeding.
• Voeding in verschillende leeftijdsfasen.
• Voeding in relatie met bepaalde ziektebeelden.

Dieetleer
• Wat is een dieet.
• Doel van een dieet.
• Indeling van diëten naar voedingsstoffen en consistentie.
• Diëten met een voedingsstofverrijking, -beperking, -eliminatie.
• Diëten met eenzijdige consistentie.

Toegepaste dieetleer
• Diëten in bijzondere situaties: voeding en kanker, voeding en allergie.
• Betekenis assortimentslijsten, variatielijsten, vochtlijsten en intakelijsten.
• Lezen en uitleggen van een dieetlijst, van een dieetadvies of dieetrichtlijn.
• Verrijken van diverse dieetproducten of het verdunnen.


Klik hier voor een overzicht van de lesdata. Heeft u de cursus voedselveiligheid al gedaan? Dan kunt u de eerste twee dagdelen overslaan

Locatie
Onderwijscentrum UMCG

Kosten & inschrijving

Kosten

Deelname aan de cursus kost € 1.050,- inclusief lesmateriaal.

Inschrijving

Deze cursus is geannuleerd, u kunt zich niet meer inschrijven. Heeft u interesse in deelname aan een volgende editie van deze cursus? Stuur dan een e-mail naar: Contact

Algemene voorwaarden

Meer informatie

Meer informatie

Wenckebach Instituut UMCG
Secretariaat School of Nursing & Health
(t) 050 - 36 19 208 (e) Contact

Bekijk hier het uitgebreide programma