Wenckebach Instituut

  •  NL 
  • Login medewerkers

Voedingszorg

Datum: 09 januari t/m 05 juni 2018
Inschrijving: Niet meer mogelijk
Soort: Cursus/workshop
Algemeen

Voeding is belangrijk bij het genezingsproces van de patiënt. In de cursus Voedingszorg leert u onder andere over het belang van de juiste voeding, het herkennen van voedingsproblemen bij de patiënt. De cursus is in samenwerking met het cluster voedingszorg van de facilitaire dienst van het UMCG ontwikkeld.

Doelgroep

De cursus is bestemd voor afdelingsassistenten of helpenden in de zorg én voor voedingsassistenten die zich willen verdiepen in de voedingszorg binnen een zorginstelling.

Doel

Na de cursus bent u in staat om voedingsproblemen te herkennen en voeding te bereiden, te verstrekken, te bewaren en te registreren. U toont zich in uw werkgedrag een professional.

Duur


Programma

Programma

Omgangskunde
• Omgaan met de patiënt: de gevolgen van ziekte, opname en zelfredzaamheid.
• Gastvrijheid rondom de voeding.
• Begeleiden bij de maaltijdkeuze.
• Wensen, klachten en sfeer rondom de maaltijd. 

Zorg voor de voeding
• Bereiden en verzorgen van voeding: broodmaaltijden, pap, tussentijdse verstrekkingen en dranken.
• Presenteren, serveren en afruimen: technische handelingen en gastvrijheid.
• Observeren en signaleren van voedingsproblemen: informeren van andere beroepsgroepen.

Theoretische Voedingsleer
• Algemene voedingsgewoonten.
• Algemene functies van voedingsstoffen: eiwitten, vetten, koolhydraten, vitamines, mineralen en water.
• Functies van voeding in het lichaam.
• Andere voedingsgewoonten: vegetarische voeding en voeding en geloof.

Toegepaste voedingsleer
• Spelregels voor goede voeding: de voedingswijzer, productgroepen uit de voedingswijzer.
• Warenkennis: eerste, tweede en derde voorkeursproducten en genotsmiddelen.
• Spelregels voor optimale voeding in relatie met ondervoeding.
• Voeding in verschillende leeftijdsfasen.
• Voeding in relatie met bepaalde ziektebeelden.

Dieetleer
• Wat is een dieet.
• Doel van een dieet.
• Indeling van diëten naar voedingsstoffen en consistentie.
• Diëten met een voedingsstofverrijking, -beperking, -eliminatie.
• Diëten met eenzijdige consistentie.

Toegepaste dieetleer
• Diëten in bijzondere situaties: voeding en kanker, voeding en allergie.
• Betekenis assortimentslijsten, variatielijsten, vochtlijsten en intakelijsten.
• Lezen en uitleggen van een dieetlijst, van een dieetadvies of dieetrichtlijn.
• Verrijken van diverse dieetproducten of het verdunnen.


Klik hier voor een overzicht van de lesdata. Heeft u de cursus voedselveiligheid al gedaan? Dan kunt u de eerste twee dagdelen overslaan

Locatie
Onderwijscentrum UMCG

Kosten & inschrijving

Kosten

Deelname aan de cursus kost € 1.050,- inclusief lesmateriaal.

Inschrijving

Deze cursus is geannuleerd, u kunt zich niet meer inschrijven. Heeft u interesse in deelname aan een volgende editie van deze cursus? Stuur dan een e-mail naar: Contact

Algemene voorwaarden

Meer informatie

Meer informatie

Wenckebach Instituut UMCG
Secretariaat School of Nursing & Health
(t) 050 - 36 19 208 (e) Contact