Wenckebach Instituut

  •  NL 
  • Login medewerkers
  • mijnUMCG

Inspanningsfysiologie en revalidatiegeneeskunde

Van test naar training naar test

Datum: 14 september 2018
Inschrijving: Volgeboekt
Soort: Cursus/workshop
Algemeen

Er is steeds meer bewijs voor de effectiviteit van een gezonde leefstijl, bewegen en sport in het algemeen. Dit geldt zeker ook voor de populatie patiënten binnen de revalidatiegeneeskunde. Een fittere patiënt kan sneller en beter herstellen en revalideren, zo is het uitgangspunt. 

Doelgroep

Revalidatieartsen en AIOS Revalidatiegeneeskunde.

Doel

De doelstelling van deze verdiepingscursus Inspanningsfysiologie is meerledig:
• het verkrijgen en vergroten van inzicht in het belang van inspanningsfysiologie als middel en als doel voor de revalidatiebehandeling;
• het kunnen stellen van indicaties en contra-indicaties voor het testen van inspanningstolerantie en het maximaal kunnen belasten van de revalidatiegeneeskundige patiënten;
• het inzicht hebben in en het ervaring opdoen met het praktisch uitvoeren van inspanningstesten; 
• het inzicht hebben in en ervaring hebben met het opstellen van inspanningsprogramma’s voor revalidatiegeneeskundige patiënten.

Voor het behalen van bovengenoemde leerdoelen is een intensief en ook praktisch cursusprogramma samengesteld waarbij naast het verstrekken van informatie ook het geven van hands-on workshops onderdeel vormen.Programma

Programma

Voor het optimaal kunnen toepassen van bewegen en sport als therapeuticum is adequate kennis nodig. In het leveren van kennis wordt voor een deel voorzien via de reguliere bij- en nascholingscurcus ‘Bewegen en Sport’ zoals die in VRA-verband wordt georganiseerd. Verdieping en het ook daadwerkelijk praktisch kunnen toepassen van inspanningsfysiologische kennis binnen revalidatieprogramma’s is echter niet onderwerp van deze genoemde cursus.

Workshop 1: Interpretatie Fietsergometrie
Wat zeggen de uitslagen van de fietstest over de patiënt: heeft hij cardiopulmonaal maximaal ingespannen en hoe is het inspanningsvermogen? Waar vallen de drempels? Welke gegevens kunnen we nog meer uit de ergometrie halen?
Workshop 2: (Fiets) ergometrie naar training
Na het volgen van deze workshop heeft u meer inzicht in het bepalen van de individuele belastbaarheid van de patiënt op basis van een maximale inspanningstest, leert u een test te vertalen naar specifieke trainingsprogramma’s en bent u in staat het effect van uw trainingsprogramma te evalueren op basis van de her-test.
Workshop 3: Ergometrie
Hoe ziet de praktische uitvoering van de fietsergometrie er uit? Wat zijn aandachtspunten tijdens het fietsen?

Het programma is zodanig opgebouwd dat u aan het eind van het programma beschikt over de kennis, voorwaarden en informatie om binnen uw instelling met het testen en trainen aan de slag te gaan. 

Een uitgebreid programma vindt u onder het tabblad 'Meer informatie'.

Locatie
Centrum voor Revalidatie UMCG, locatie Beatrixoord

Docent

Drs. S.M.C. de Bruijn, sportarts, UMCG
Dr. R. Dekker, revalidatiearts, UMCG
Drs. F.W. van Dijk, bewegingswetenschapper, inspanningsfysioloog in opleiding, UMCG
Mw. J.M. Dilling, physician assistant afdeling Longrevalidatie, UMCG
Dr. J.B. Wempe, longarts, UMCG

Accreditatie

Accreditatie van het programma wordt aangevraagd bij de VRA.

Organisatie

Wenckebach Instituut, UMCG Postgraduate School of Medicine, in samenwerking met de afdeling Revalidatiegeneeskunde UMCG.

Programmacommissie / Organisatiecommissie
Dr. R. Dekker, revalidatiearts, UMCG
Dr. J.B. Wempe, longarts, UMCG

Kosten & inschrijving

Kosten

Deelname aan deze cursus kost € 295,- per persoon, inclusief koffie, thee, lunch, borrel en E-reader). U kunt online (via IDEAL) betalen. UMCG-medewerkers kunnen ook via kostenplaats of persoonlijk budget betalen.

Inschrijving

Deze cursus is volgeboekt, u kunt zich niet meer inschrijven. Heeft u interesse in deelname aan een volgende editie van deze cursus? Gebruik dan de knop 'Zet me op de wachtlijst'.

Algemene voorwaarden

Meer informatie

Meer informatie

Wenckebach Instituut UMCG
Secretariaat Postgraduate School of Medicine
(t) 050 361 1402 (e) Contact

Bekijk hier het uitgebreide programma