• Home
  • Contact
  •  NL 
  • Login medewerkers
  • mijnUMCG

Operatieve dagbehandeling

Print 

Voor een aantal kleine operaties is het medisch niet noodzakelijk dat u (of uw kind) een nacht in het ziekenhuis verblijft. Deze ingrepen kunnen plaatsvinden in het Operatief Dagbehandelingcentrum (ODBC). De behandelend arts zal deze mogelijkheid met u bespreken.

De urologen opereren eenmaal per maand een dag kinderen en eenmaal per maand een dag volwassenen in het ODBC.

Voorbereiding

Een aantal weken voor de operatie ontvangt u een afspraak voor het preoperatieve spreekuur (POPA). Tijdens dit spreekuur heeft u een afspraak met de anesthesioloog over de verdoving (narcose) en de mogelijkheden van pijnbestrijding. De anesthesioloog onderzoekt u, bespreekt uw gezondheid en de eventuele medicijnen die u gebruikt. Daarna zal een doktersassistente u vertellen hoe u zich thuis het beste op de operatie kunt voorbereiden.

Oproep

Ongeveer tien tot veertien dagen voor de operatie ontvangt u een oproep. In de oproepbrief staat de datum en hoe laat u wordt verwacht in het ODBC. Ook staat er in de brief vanaf welk tijdstip u niet meer mag eten of drinken. Met de brief ontvangt u een brochure van het ODBC, waarin de gebruikelijke gang van zaken in het ODBC staat beschreven. 

De operatiedag

Op de dag van behandeling meldt u zich op het afgesproken tijdstip bij het Operatief Dagbehandelingcentrum. Kinderen worden 30 minuten voor de operatie verwacht; volwassenen 45 minuten. U kunt zich melden bij de balie. Een medewerker vangt u op en bespreekt het verloop van de dag met u. Als u nog vragen heeft over de behandeling kunt u deze stellen.

Begeleiding

U kunt iemand (partner of naaste) meenemen naar het ziekenhuis. Wanneer het voor uw begeleider niet mogelijk is deze dag bij u in het ziekenhuis te blijven, vraagt de ziekenhuismedewerker een telefoonnummer waarop uw begeleider of iemand anders bereikbaar is.
Als het goed gaat kunt u na de operatie weer met uw begeleider naar huis. Voordat u naar huis gaat geeft de verpleegkundige van het ODBC aan wat u thuis wel en niet mag doen.

In een enkel geval besluit de arts dat u toch een nacht in het ziekenhuis moet blijven. Dit hoeft niet direct te betekenen dat er iets mis met u is. Iedere persoon reageert nu eenmaal anders op een behandeling.

Nazorg

Als u de eerste avond of nacht problemen krijgt als gevolg van de ingreep, dan kunt u contact opnemen met de Spoed Eisende Hulp van het UMCG. Hier is een kopie van uw ontslagbrief aanwezig.

Een werkdag na opname wordt u thuis gebeld door een verpleegkundige van het ODBC. De verpleegkundige vraagt u dan hoe het met u gaat. Als u op vrijdag wordt geopereerd ontvangt u schriftelijk een vragenlijst die u kunt opsturen. 

Volg ons op sociale mediaFacebook LinkedIn Twitter Youtube Instagram