• Home
  • Contact
  •  NL 
  • Login medewerkers
  • mijnUMCG

Zaadlozingstoornissen

Print 

Door verschillende oorzaken kan bij een man de zaadlozing verstoord zijn. Op deze site beschrijven we de meest voorkomende zaadlozingstoornissen en geven we aan wat de behandelmogelijkheden zijn als er sprake is van een kinderwens.

Retrograde zaadlozing

De zaadlozing kan uitblijven doordat het zaad (sperma) de verkeerde kant opgaat. Het zaad gaat dan naar de blaas (retrograad) in plaats van naar buiten. De man ervaart wel een orgasme, maar er komt geen of zeer weinig sperma uit de penis.
Bij de retrograde zaadlozing sluit de blaashals zich niet (of onvoldoende) en kan het zaad ontsnappen naar de blaas. Meestal wordt dit veroorzaakt door een zwakke blaashals als gevolg van medicijngebruik of een blaas- of prostaatoperatie. Ook neurologische ziektes en suikerziekte kunnen leiden tot retrograde zaadlozing. Om de diagnose retrograde zaadlozing te kunnen stellen is het nodig om de urine na een zaadlozing te onderzoeken.

Behandeling

Als u een kinderwens heeft, is het mogelijk om levende zaadcellen uit de urine te halen. De zaadcellen kunnen dan via inseminatie of reageerbuisbevruchting worden gebruikt. Wel is het noodzakelijk de zuurgraad van de urine met medicijnen te verhogen. Ook kan de blaas, via een katheter van te voren met een zaadcelvriendelijke vloeistof worden gespoeld.
Een andere behandelmogelijkheid van retrograde zaadlozing is het gebruik van medicatie waardoor de blaashals zich alsnog voldoende sluit. Soms kan er dan een normale zaadlozing plaatsvinden.

Afwezigheid zaadlozingsreflex

Het is mogelijk dat er geen zaadlozing plaatsvindt (anejaculatie). Bijvoorbeeld bij mannen met multiple sclerose of suikerziekte. Het zaadlozingsreflex kan ook afwezig zijn als gevolg van een neurologische ziekte, zoals een dwarslaesie. Zelden zijn psychische factoren de oorzaak van het uitblijven van de zaadlozingsreflex.

Behandeling

Als u een kinderwens heeft kan het zaadlozingsreflex met behulp van vibratietechnieken of met stroomstootjes (electro-ejaculatie) worden opgewekt. Vibratie is een eenvoudige techniek die ook goed thuis kan worden toegepast.
Electro-ejaculatie vindt plaats onder narcose, en vindt daardoor plaats in het ziekenhuis. Met korte stroomstootjes wordt het prostaatgebied behandeld, waarop het zaadlozingsreflex reageert. De kwaliteit van de zaadcellen die met electro-ejaculatie worden verkregen is nogal wisselend, dit is afhankelijk van de zaadbalfunctie en de functie van de spermaklieren. Met name regelmatig ontstekingen van de urine en de geslachtsklieren hebben een ongunstige invloed op de spermakwaliteit.

Volg ons op sociale mediaFacebook LinkedIn Twitter Youtube Instagram