• Home
 • Contact
 •  NL 
 • Login medewerkers
 • mijnUMCG

Ureterectomie

Print 

Een ureterectomie is een operatie waarbij we de nier en/of de urineleider helemaal of voor een deel weghalen. Als we een deel van de urineleider weghalen, dan heet dit een partiële ureterectomie. Als we de nier en de urineleider helemaal weghalen, dan noemen we dit een nefro-ureterectomie.

Wanneer doen we een ureterectomie?

We doen deze operatie als u een kwaadaardige tumor in het nierbekken of in een urineleider heeft. Dus bij nierbekkenkanker of urineleiderkanker. Of er een nefro-ureterectomie of een partiële ureterectomie nodig is, hangt af van de grootte en de plaats van de tumor. Het kan een ‘open’ operatie, een kijkoperatie of een operatie met een robot zijn. U hoort van uw arts welke operatie u krijgt.

Verloop operatie

U wordt op de dag van de operatie of de dag daarvoor opgenomen in het ziekenhuis. We bereiden dan de operatie voor. U krijgt een injectie om trombose te voorkomen, bijvoorbeeld. Trombose is een bloedstolsel in een bloedvat.

U gaat naar de operatiekamer en krijgt een narcosemiddel via een infuus in een ader. Daardoor merkt u niets van de operatie. Voor u onder narcose gaat krijgt u epiduraalkatheter in uw rug. Dit is een slangetje voor het toedienen van medicijnen tegen de pijn.

Bij een ureterectomie krijgt u een paar sneetjes van 0,5-1 centimeter in de onderbuik. Via buisjes in deze sneetjes wordt de buik gevuld met koolzuurgas. Zo komt er meer ruimte tussen de organen. Vervolgens brengt de arts door 1 van de buisjes een kleine camera in. En door de andere buisjes de instrumenten om de nier los te maken. Als de nier los is, halen we het koolzuurgas uit de buik. De arts maakt een grotere snee in de onderbuik en maakt de urineleider los uit de blaas.

Bij een nefro-ureterectomie haalt de arts via de snee de urineleider en de nier weg.

Bij een partiële ureterectomie haalt de arts via de snee het deel van de urineleider met de tumor weg. Daarna zet de arts de 2 uiteinden van de urineleider weer aan elkaar.

U krijgt tijdens de operatie een blaaskatheter. Dit is een slangetje om uw plas af te voeren. En u krijgt een wonddrain. Dit is een slangetje om (wond)vocht af te voeren. Als de operatie klaar is, hechten en verbinden we de wond.

De operatie duurt ongeveer 4 uur. U blijft voor deze operatie 7 dagen in het ziekenhuis.

Na de operatie

U gaat naar de uitslaapkamer tot u goed wakker bent. Daarna gaat u naar de verpleegafdeling. U krijgt medicijnen tegen de pijn. Bij misselijkheid of pijn krijgt u extra medicijnen. Meestal mag u de dag na de operatie weer drinken en rustig beginnen met eten. De eerste dagen krijgt u ook nog vocht via een infuus.

Het is belangrijk dat u zo snel mogelijk weer in beweging komt. Daarmee verkleint u de kans op trombose en (luchtweg)infecties. Als u regelmatig diep ademhaalt en doorzucht is het risico op een longontsteking kleiner. Een fysiotherapeut kan u daarbij helpen.

Na ongeveer 1 week halen we de blaaskatheter en de wonddrain weg. Als u weer goed kunt eten en drinken, normale ontlasting heeft en geen koorts heeft, mag u naar huis.

De wonden moet u goed drooghouden. Na ongeveer 10 dagen kan de huisarts de hechtingen weghalen. Het duurt zo’n 3-6 maanden tot u van de operatie bent hersteld. In die tijd kunt u beter niet zwaar tillen en/of zwaar huishoudelijk werk doen. Als dat nodig is, regelen we thuiszorg voor u.

Complicaties

Een ureterectomie kan soms problemen geven. Dit noemen we complicaties. Complicaties die voorkomen, zijn:

 • een infectie van de wond
 • een longontsteking
 • een nabloeding
 • een breuk in de spierlaag van de buik
 • darmen die slecht werken

Neem contact op met de polikliniek Urologie als:

 • u buikpijn heeft die niet overgaat, ook niet als u om de 6 uur 2 tabletten paracetamol van 500 mg neemt
 • u meer dan 38,5 graden of langer dan 24 uur meer dan 38 graden koorts heeft
 • veel bloed met bloedpropjes verliest
 • de wond verandert, rood wordt, open gaat en/of pijn doet

U kunt ons op werkdagen tussen 8.30-12.00 uur bereiken op het telefoonnummer (050) 361 21 67. Op alle andere momenten kunt u het algemene nummer van het UMCG bellen: (050) 361 6161. Vraag naar de uroloog die dienst heeft.

Uitslag

We onderzoeken de weggehaalde nier en urineleider of het weggehaalde deel van de urineleider in het laboratorium. U krijgt de uitslag daarvan meestal binnen 2 weken na de operatie van uw arts.

Voorbereiden

U krijgt een brief en informatie van ons waarin staat hoe u zich op de operatie voorbereidt. Als u bloedverdunnende medicijnen gebruikt, is het belangrijk dat u daar voor de operatie mee stopt, bijvoorbeeld.

Volg ons op sociale mediaFacebook LinkedIn Twitter Youtube Instagram