• Home
  • Contact
  •  NL 
  • Login medewerkers
  • mijnUMCG

Prostaatbiopsie

Print 

Bij een prostaatbiopsie halen we stukjes weefsel uit de prostaat met een dikke, holle naald. Zo’n stukje weefsel heet een biopt. De biopsie doen we samen met een echografie.

Wanneer doen we een prostaatbiopsie?

We doen dit onderzoek om te kijken of iemand pros​taatkanker heeft, of dat het gaat om een goedaardige vergroting of een ontsteking van de prostaat​.​

Verloop prostaatbiopsie

U krijgt uitleg over het onderzoek. Voor een prostaatbiopsie kleedt u zich van onderen uit. Daarna gaat u op een onderzoekstafel liggen met uw benen gespreid in beensteunen. De arts brengt met glijmiddel een echosonde in uw anus tot in uw darm, vlakbij de prostaat. Dit kan een vervelend gevoel geven. Een echosonde is een staaf die werkt met geluidsgolven. Daarmee maken we een ec​hografie, zodat we de prostaat op een beeldscherm goed kunnen bekijken.

Als de prostaat goed te zien is, brengt de arts door de echosonde een dunne naald in de prostaat. Hiermee prikt de arts meerdere keren in de prostaat en haalt zo 8-12 stukjes weefsel weg. Deze prikken voelt u en dat kan pijn doen. U kunt voor het onderzoek een verdoving krijgen die de scherpe pijn wegneemt. De prostaat helemaal verdoven lukt meestal niet.

Het onderzoek duurt ongeveer 20 minuten. Soms moeten de echografiebeelden samengevoegd worden met MRI-beelden die eerder zijn gemaakt. Dit is om de plek waar weefsel weggehaald moet worden precies te bepalen. Dan duurt het onderzoek langer: ongeveer 30 minuten.

Na het onderzoek

De eerste 3 dagen na het onderzoek mag u niet fietsen. En ook niet rijden op een brommer of motor. U kunt na het onderzoek dus niet op de fiets, brommer of motor naar huis. Als u bloedverdunnende medicijnen gebruikt, mag u die de dag na het onderzoek weer nemen.

In de 1e week na een prostaatbiopsie kunt u tijdens het plassen of poepen wat bloed verliezen. Ook kan er tot 2 maanden na het onderzoek bloed in uw sperma zitten. U hoeft zich hier geen zorgen over te maken, dit is normaal. Het is goed om minimaal 2 liter per dag te drinken als er bloed in uw urine zit.

Als u koorts krijgt, eventueel met koude rillingen, of langer dan 1 week bloed verliest, moet u direct contact met ons opnemen. Bel op maandag tot en met vrijdag van 8.30-12.00 uur naar de Polikliniek Urologie: (050) 361 21 67. Buiten deze tijden belt u naar het nummer (050) 361 61 61 en vraagt u naar de uroloog die dienst heeft.

Uitslag

We onderzoeken de stukjes weefsel in het laboratorium. De uitslag krijgt u 10-14 dagen na het onderzoek van uw arts, telefonisch of tijdens een vervolgafspraak. U hoort dan ook of er meer onderzoek nodig is.

Voorbereiden

U krijgt een afspraakbrief en informatie van ons. Hierin staat hoe u zich op het onderzoek voorbereidt. U moet bijvoorbeeld 1 uur voor het onderzoek een antibioticumtablet nemen om een mogelijke infectie te voorkomen. En als u bloedverdunnende medicijnen gebruikt, moet u daar een aantal dagen voor het onderzoek mee stoppen. Uw arts bespreekt dit met u.

Volg ons op sociale mediaFacebook LinkedIn Twitter Youtube Instagram