• Home
  • Contact
  •  NL 
  • Login medewerkers
  • mijnUMCG

Bloedonderzoek PSA-waarde

Print 

​​PSA is een eiwit dat in het bloed voorkomt en door het klierweefsel van de prostaat wordt gemaakt. PSA staat voor ‘prostaatspecifiek antigeen’. Met een bloedonderzoek naar PSA-waarde kijken we hoeveel van dit eiwit in uw bloed zit. Dit onderzoek heet ook wel een PSA-test. Als het PSA in het bloed verhoogd is, kan dit wijzen op prostaatkanker. Maar dat hoeft niet zo te zijn.

Wat betekent de PSA-waarde?

Zowel een gezonde als een zieke prostaat maken PSA. Normaal zit er een klein beetje PSA in het bloed. Bij oudere mannen vaak wat meer dan bij jongere mannen. Dit geven we aan met een getal: de PSA-waarde.

Een PSA-waarde hoger dan 3 kán een aanwijzing zijn voor prostaatkanker. PSA is een zogenaamde tumormarker. Het kan ook iets zeggen over de grootte van een tumor en of er wel of geen uitzaaiingen zijn. Maar een verhoogde PSA-waarde kan ook wijzen op bijvoorbeeld een ontsteking of prostaatvergroting.

Niet alle vormen van prostaatkanker maken PSA aan. Soms kan iemand met een PSA-waarde lager dan 3 toch prostaatkanker hebben.

Wanneer doen we een PSA-test?

Mannen worden vaak naar ons doorverwezen ómdat ze een verhoogde PSA-waarde hebben. We doen de test dan soms voor de zekerheid opnieuw. Na de behandeling doen we de test dan nog een keer om te kijken of de waarde is veranderd. Zo kunnen we zien of de behandeling aanslaat. Bij controles na een behandeling doen we meestal ook weer een test.

Verloop van het onderzoek

We nemen een buisje bloed bij u af. In het laboratorium onderzoeken we wat de PSA-waarde van uw bloed is.

Na het onderzoek

U hoeft na het onderzoek niet iets speciaals te doen of te laten.

Uitslag

De uitslag van de PSA-test krijgt u na het onderzoek van uw arts. U hoort dan ook of er nog meer onderzoek nodig is.

Voorbereiden

U krijgt een afspraakbrief en informatie van ons. U hoeft niet iets speciaal te doen of te laten voor het onderzoek.

Volg ons op sociale mediaFacebook LinkedIn Twitter Youtube Instagram