•  NL 
  • Login medewerkers

Hanna van Loo wint NVvP wetenschapsprijs 2017

Print 
14 april 2017

​​​​​​Portretfoto dr. Hanna van LooDr. H.M. (Hanna) van Loo, arts-assistent bij het Universitair Centrum Psychiatrie, heeft op het 44ste Voorjaarscongres van de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie in Maastricht de Ramaermedaille 2017 uitgereikt gekregen voor haar proefschrift ‘Datadriven subtypes of major depressive disorder’. Eerder won Hanna al de Tekke Huizinga prijs (beste proefschrift UMCG) en de Wieringa Rengerink prijs (beste proefschrift RUG).​

De Ramaermedaille is ingesteld ter nagedachtenis van de stichter van de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie en Neurologie, dr. Johannes Nicolaes Ramaer. Deze gedenkpenning wordt eens in de twee jaar uitgereikt aan de Nederlander (psychiater) die in de voorgaande twee jaren de meest verdienstelijke bijdrage heeft geleverd op het gebied van de psychiatrische wetenschap en in het bijzonder de klinische psychiatrie.

Data-gedreven subtypes van depressie

Hanna van Loo en haar collega’s onderzochten ‘data-gedreven subtypes van depressie’ – groepen van depressieve patiënten die erg op elkaar lijken en die zijn gebaseerd op patroonherkenning door statistische data-analyses. Voor hun onderzoek gebruikten ze bijvoorbeeld een grote wereldwijde bevolkingsstudie van psychiatrische ziekten, de World Mental Health Survey, die een dataset van 8.261 depressieve patiënten bevat. Op basis van deze deelstudie en vervolgonderzoek concluderen ze dat het beste voorspelmodel voor de ernst en het verloop van depressie bestaat uit een divers en groot aantal risicofactoren zoals angstsymptomen, psychiatrische voorgeschiedenis, familiaire belasting, persoonlijkheidskenmerken en de huidige financiële en sociale situatie. Het onderzoek kan helpen om de behandeling van depressie te verbeteren. 

Het proefschrift (inclusief een Nederlandstalige samenvatting op pg. 192-194) is te lezen op de website van de RUG.​​