•  NL 
  • Login medewerkers
  • mijnUMCG

Schematherapie

Print 

​We hebben allemaal (denk)patronen en valkuilen van gedrag die we uit het verleden met ons meedragen. Deze patronen hebben u vroeger vaak geholpen. Met het ouder worden kunnen dezelfde patronen echter hardnekkig worden en u tegen werken. Als u een depressie of angststoornis heeft die uitgelokt wordt, of langer duurt door uw (denk)patroon of gedrag, kan de psychiater van het UCP schematherapie voorstellen. Met schema’s worden in de therapie de valkuilen en niet-helpende (denk)patronen bedoeld.

In de schematherapie leert u deze patronen te herkennen en dan te gaan veranderen. U doet hierbij rollenspelen, ervaringsoefeningen en u gaat uw gedachten onderzoeken. In de ouderenpsychiatrie kan schematherapie individueel gegeven worden of in de tweedaagse Inzichtgevende deeltijdbehandeling (IDB). Daarnaast is er een schema-groepstherapie (3 uur per week, gedurende 20 weken) die bestaat uit een praatgedeelte (verbaal) schematherapie en een meer ervaringsgericht (non-verbaal) psychomotorisch gedeelte.
Op dit moment wordt wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de resultaten van de  schemagroepstherapie.

Informatie en verwijzing

Als u voor uw klachten behandeld wilt worden in het UCP en in aanmerking wilt komen voor schematherapie, neem dan contact op met uw huisarts. Uw huisarts kan u verwijzen naar de aanmeldservice​ UCP.