•  NL 
  • Login medewerkers
  • mijnUMCG

Ouderen en psychiatrische ziektebeelden

Print 

​​​​​​​​​Psychiatrische problemen en klachten veranderen met het ouder worden. Dit heeft te maken met verouderingsprocessen; de aanwezigheid van lichamelijke ziekten en beperkingen. Hierbij kunt u denken aan het verminderen van geheugen of gehoor, maar ook hart- en vaatziekten. Daarnaast spelen bij ouderen vaak ook psychosociale problemen. Bijvoorbeeld pensionering of het verlies van een partner.

Behandeling

Het Universitair Centrum Psychiatrie (UCP) heeft een specifiek Zorgprogramma voor mensen van 60 jaar en ouder. Een belangrijk verschil met de programma’s voor jong volwassenen is de uitgebreide onderzoeksfase. Juist omdat bij ouderen zoveel verschillende oorzaken een rol kunnen spelen bij de problemen of klachten die zich voordoen.

De behandeling is erop gericht u inzicht te geven in uw problemen en de klachten te verminderen. Dit kan zowel individueel als binnen een groep plaatsvinden. Naast de gesprekken en therapieën wordt soms medicatie voorgeschreven. Meestal is een deeltijdbehandeling voldoende, maar ook een huisbezoek of een tijdelijke opname behoort tot de mogelijkheden.

Een voordeel van het zorgprogramma Ouderenpsychiatrie is dat er rekening wordt gehouden met de levensfasen. Te grote leeftijdsverschillen bij opname of behandeling wordt voorkomen.

Informatie en verwijzing

Als u voor uw klachten behandeld wilt worden in het UCP, neem dan contact op met uw huisarts. Uw huisarts kan u verwijzen naar de aanmeldservice​ UCP.