•  NL 
  • Login medewerkers
  • mijnUMCG

Hypochondrie

Print 

​Bij hypochondrie (ziektevrees) bent u er bang voor, of bent u er zelfs van overtuigd, dat u een ernstige ziekte heeft. Ook al geeft  medisch onderzoek keer op keer aan, dat daar geen sprake van is.

Uw angst of overtuiging is meestal gebaseerd op uw eigen uitleg van allerlei lichamelijke klachten. Vaak denkt u al bij onschuldige lichamelijke verschijnselen (uw hart slaat een keer over, u heeft een pijntje, vlekje of puistje) aan iets ernstigs. U denkt dan bijvoorbeeld aan een hartinfarct, kanker of aids. Daarom houdt u uw lichaam scherp in de gaten of controleert u het regelmatig.  Uw angst voor ernstige ziektes kan zo groot zijn dat u er ook niets meer over kunt horen of lezen, zonder te denken dat u het ook heeft.

U wilt graag gerustgesteld worden voor uw angsten. De geruststelling zoekt u eerst bij uw partner of gezinsleden, maar als dat onvoldoende is, gaat u voor onderzoek naar (verschillende) artsen. 

‘Ik was uren op internet op zoek naar allerlei ziektes, om gek van te worden…’


Behandeling

Het Universitair Centrum Psychiatrie (UCP) behandelt mensen met hypochondrie.

Behandelmogelijkheden zijn:

  • Voorlichting: het informeren van u, uw partner en/of andere gezinsleden over het ontstaan, het behandelen én het voorkomen van hypochondrie.
  • Cognitieve gedragstherapie: deze therapie is bedoeld om anders te leren denken en anders te leren doen waardoor u zich beter gaat voelen.
  • Medicatie: de behandelaar bespreekt met u  of het wenselijk is om te starten met medicijnen of uw medicijngebruik te wijzigen.

De intensiteit van de behandeling verschilt per patiënt. Dit is afhankelijk van de aard van de klachten en de impact die dit heeft op uw dagelijkse leven. Kunt u bijvoorbeeld niet meer werken, uw dagelijkse boodschappen doen of met vrienden afspreken, dan is misschien onze deeltijdbehandeling van 2 of 4 dagen een passende behandelvorm. Afhankelijk van uw klachten bespreken we samen welke het beste bij u aansluit.​

Informatie en verwijzing

Als u voor uw klachten behandeld wilt worden in het UCP, neem dan contact op met uw huisarts. Uw huisarts kan u verwijzen naar de aanmeldservice UCP.

Voor meer informatie of lotgenotencontact kunt u terecht bij het Nederlands Kenniscentrum Angst en Depressie of de Angst, Dwang en Fobiestichting.