•  NL 
  • Login medewerkers
  • mijnUMCG

Gegeneraliseerde angststoornis

Print 

​​Bij een gegeneraliseerde angststoornis (of piekerstoornis) piekert u veel over alledaagse gebeurtenissen of activiteiten. U maakt zich vrijwel steeds zorgen over bijvoorbeeld een ongeluk krijgen, de trein missen, ziek worden, een afspraak op uw werk, een meningsverschil met een vriend. En vaak piekert u ook weer óver het piekeren. U wilt het piekeren graag onderdrukken maar merkt dat dit juist niet lukt. Door al het gepieker voelt u zich zenuwachtig, gespannen en slaapt u vaak slecht.

Behandeling

Het Universitair Centrum Psychiatrie (UCP) behandelt mensen bij wie een gegeneraliseerde angststoornis is vastgesteld. Het doel van de behandeling is het leren omgaan met de angst en het verminderen van de klachten. U leert bijvoorbeeld om het piekeren niet tegen te houden maar het juist opzettelijk te gaan doen. Dit heet exposure. Tijdens cognitieve therapie leert u een andere manier van denken. Ook kunt u medicijnen voorgeschreven krijgen.

Het informeren van u, uw partner en/of andere gezinsleden over (het ontstaan, het behandelen en het voorkomen van) een gegeneraliseerde angststoornis is een onderdeel van de behandeling. 

De intensiteit van de behandeling verschilt per patiënt. Dit is afhankelijk van de aard van de klachten en de impact die dit heeft op uw dagelijkse leven. Kunt u bijvoorbeeld niet meer werken, uw dagelijkse boodschappen doen of met vrienden afspreken, dan is misschien onze deeltijdbehandeling van 2 of 4 dagen een passende behandelvorm. Afhankelijk van uw klachten bespreken we samen welke het beste bij u aansluit.​

Meer informatie en verwijzing

Als u voor uw klachten behandeld wilt worden in het UCP, neem dan contact op met uw huisarts. Uw huisarts kan u verwijzen naar de aanmeldservice UCP. Voor meer informatie of lotgenotencontact kunt u terecht bij het Nederlands Kenniscentrum Angst en Depressie of bij de Angst, Dwang en Fobiestichting.

​​