•  NL 
  • Login medewerkers
  • mijnUMCG

Depressie

Print 

​​Een depressie is een ziekte waarbij u langere tijd zich erg somber voelt, weinig energie heeft en nergens zin in heeft. Iedereen voelt zich wel eens down, zonder energie, of in de put. Dat zijn normale gevoelens, die passen bij tegenvallers of problemen van het leven. Vaak duren die gevoelens enkele uren of enkele dagen. Als u hier langere tijd last van heeft en u zich niet meer over de somberheid heen kan zetten, spreken we van een depressie. Een depressie heeft ook een negatieve invloed op uw functioneren, bijvoorbeeld in relaties, sociale contacten of op uw werk.

Behalve somberheid of niet meer kunnen genieten, kunt u tijdens een depressie last hebben van: ​

  • Tot niets kunnen komen,
  • Slaapklachten (minder of juist meer slapen),
  • Eetlustverandering (geen trek of juist meer trek),
  • Zelfverwijten en schuldgevoelens,
  • Concentratieproblemen,
  • Lichamelijke en innerlijke traagheid,
  • Onrust en doodsgedachten.

    

​‘Ik voelde me afgesloten van alles en iedereen, wanhopig en diep somber.’
Nathalie Kelderman, directeur Depressie Vereniging

Informatie en verwijzing

Het UCP heeft een compleet zorgprogramma voor mensen met een depressie. Als u voor uw klachten behandeld wilt worden in het UCP, neem dan contact op met uw huisarts. Uw huisarts kan u verwijzen naar de aanmeldservice UCP.

Voor informatie over depressie en de behandeling van depressie kunt u ook terecht bij het de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie (NVvP) en het Nederlands Kenniscentrum Angst en Depressie (NedKAD). Voor meer informatie en lotgenotencontact kunt u terecht bij de Depressie Vereniging en het depressieplatform MIND blue.  

KennisInZicht

Hoger risico op depressie?  

Kinderen met een ouder met een depressie of angststoornis hebben een hoog risico zelf depressief te worden of een angststoornis te krijgen. Dat blijkt uit onderzoek van promovendus Petra Havinga van het UMCG.

Lees erover in KennisInZicht 
Kun je depressies voorspellen?  

Kun je een depressie aan zien komen voor iemand er daadwerkelijk last van krijgt? Adjunct-hoogleraar Marieke Wichers van het UMCG deed hier op ongebruikelijke wijze onderzoek naar.

Lees erover in KennisInZicht 
Negatieve denkstijl en depressie?  

Wat gebeurt er in de hersenen van iemand met een depressie? Over die vraag boog neurowetenschapper Nynke Groenewold van het UMCG zich de afgelopen jaren. Vandaag promoveert ze op haar onderzoek.

Lees erover in KennisInZicht 
Depressie en hersenscan?  

Zou het in de toekomst mogelijk worden om met een bloedtest of hersenscan vast te stellen of iemand depressief is of een bipolaire stoornis heeft? We vragen het onderzoeker en psychiater Benno Haarman van het Universitair Centrum Psychiatrie van het UMCG in Groningen. Hij ging voor zijn promotieonderzoek zelf op zoek naar zo’n biomarker bij bipolaire stoornissen.

Lees erover in KennisInZicht 
Elke depressie is anders  

Depressies zijn er in veel soorten en maten, en een depressie kan op verschillende manieren worden behandeld.  Als je vooraf weet met welk ‘type’ depressie iemand kampt, weet je ook beter welke behandeling het beste past, redeneerde UMCG-onderzoeker en psychiater-in-opleiding Hanna van Loo.

Lees erover in KennisInZicht 
Depressie bij jongeren  

Tieners en jongvolwassenen zijn extra gevoelig voor een depressie. Vaak worden de tekenen van deze ziekte echter pas laat herkend. Daardoor krijgen jongeren niet altijd op tijd de juiste hulp, wat ernstige gevolgen kan hebben. 

Lees erover in KennisInZicht