•  NL 
  • Login medewerkers
  • mijnUMCG

Cognitieve gedragstherapie (CGT)

Print 

​Cognitieve gedragstherapie is een behandeling voor mensen met psychische klachten. De behandeling is een combinatie van cognitieve therapie en gedragstherapie.

Cognitieve therapie gaat over uw manier van denken. Mensen met psychische stoornissen denken vaak negatief of angstig. De vraag is of het waar is wat u denkt. Zijn deze gedachten realistisch? Kloppen ze wel? Uw gedachten worden tijdens de behandeling onderzocht. U leert door een dagboek bij te houden wat uw gedachten zijn en hoe u deze kunt onderzoeken. Ook door te experimenteren met uw gedrag leert u uw gedachten te toetsen.

Stap voor stap

Gedragstherapie richt zich vooral op het veranderen van uw gedrag. U heeft misschien de neiging om sommige situaties uit de weg te gaan, situaties die u liever vermijdt. Op de korte termijn kan dit voordelen geven, op de lange termijn werkt het vaak klachten in de hand: veel van uw negatieve verwachtingen blijven zo bevestigd. Een belangrijk onderdeel van gedragstherapie is exposuretherapie (exposure is een ander woord voor ‘blootstelling’).

Bij exposuretherapie leert u stapsgewijs, onder begeleiding, te oefenen met situaties of onderwerpen die u tot nu toe uit angst heeft vermeden. Bijvoorbeeld als u last heeft van smetvrees, leert u een ‘vieze’ trapleuning weer aan te raken. Dit is vaak spannend maar op de lange termijn neemt uw angst af en leert u dat u het aankan. Bij de meeste psychische klachten is exposure een effectieve therapievorm. De therapie sluit zo direct en concreet mogelijk aan bij uw problemen.

Effectief

Cognitieve gedragstherapie brengt gedachten en gedrag samen. Door uw gedachten te veranderen en oefeningen te doen kunnen uw gedrag en gevoel veranderen. U gaat actief, met verschillende huiswerkopdrachten aan de slag. De effecten zijn per persoon verschillend; ruim driekwart van de patiënten heeft baat bij deze behandeling.

Aanmelden

Uw behandelaar in het UCP kan u aanmelden voor cognitieve gedragstherapie.​​​