•  NL 
  • Login medewerkers
  • mijnUMCG

Bipolaire stoornis

Print 

Bij een bipolaire stemmingsstoornis heeft u periodes waarin uw stemming sterk verandert. U kunt overactief en prikkelbaar zijn, met weinig slaap. Deze periode heet een manie. Daarnaast kunt u depressief zijn. U bent dan somber, kunt nauwelijks genieten, bent vermoeid en kunt zich moeilijk zetten om iets te doen. Tussen deze periodes door functioneren de meeste mensen met een bipolaire stoornis normaal. Als u een bipolaire (of manisch-depressieve) stoornis heeft, kan uw leven verbeteren wanneer u de juiste zorg krijgt.

Behandeling

Het Universitair Centrum Psychiatrie (UCP) behandelt mensen bij wie een bipolaire stoornis is vastgesteld. Op de afdeling Bipolaire Stoornissen van het UCP werken hulpverleners met een specifieke deskundigheid en opleiding op het gebied van de bipolaire stoornissen. Behandelmogelijkheden zijn:

  • behandeling met medicijnen;
  • gesprekken met uw vaste behandelaar; 
  • eventuele aanvullende therapieën en cursussen; 
  • voorlichting over uw ziekte.


De intensiteit van de behandeling verschilt per patiënt, afhankelijk van de aard van de klachten.

Informatie en verwijzing

Als u voor uw klachten behandeld wilt worden in het UCP, neem dan contact op met uw huisarts. Uw huisarts kan u verwijzen naar de aanmeldservice​ UCP.

Voor meer informatie of lotgenotencontact kunt u ook terecht bij het Kenniscentrum Bipolaire Stoornissen of bij de Vereniging Manisch Depressieven en Betrokkenen. ​

KennisInZicht

Depressie en hersenscan?  

Zou het in de toekomst mogelijk worden om met een bloedtest of hersenscan vast te stellen of iemand depressief is of een bipolaire stoornis heeft? We vragen het onderzoeker en psychiater Benno Haarman van het Universitair Centrum Psychiatrie van het UMCG in Groningen. Hij ging voor zijn promotieonderzoek zelf op zoek naar zo’n biomarker bij bipolaire stoornissen.

Lees erover in KennisInZicht