•  NL 
  • Login medewerkers
  • mijnUMCG

Virtual Reality

Print 

​Virtual Reality (VR) is een behandeling voor patiënten met psychische problemen. Het is een manier om in een andere werkelijkheid te stappen. Een computer maakt een omgeving die u door een VR bril driedimensionaal kunt bekijken. Het kan een omgeving zijn die is gebouwd met de computer of is gefilmd met een speciale camera. Het beeld is overal om u heen. U bent dus midden in die virtuele omgeving. Als u uw hoofd beweegt past de computer het beeld direct aan. Hierdoor kunt u om u heen kijken, het voelt net echt.

Meer dan een leuk spelletje

We gebruiken Virtual Reality om mensen te helpen die gespannen, bang, agressief of achterdochtig zijn. Hoogtevrees verdwijnt door steeds verder omhoog te lopen in een virtueel flatgebouw. Mensen die het te spannend vinden om boodschappen te doen kunnen in ons virtueel winkelcentrum net zo lang proberen te winkelen totdat ze niet meer zo bang zijn. Anderen worden achterdochtig als mensen op straat naar hen kijken. Door te oefenen in virtuele straten kan dit gevoel veranderen. Agressie kunt u leren te beheersen door lastige situaties met virtuele mensen na te spelen. En mensen die zich moeilijk kunnen ontspannen gaan een poosje virtueel zwemmen met wilde dolfijnen.

Waarom doen we dat niet gewoon in het echt?

De echte werkelijkheid laat zich niet goed sturen. Situaties die u wilt oefenen doen zich niet voor, of het is ineens veel te moeilijk in het echt. In een virtuele omgeving kunnen we alles zelf instellen. U weet zeker wat er wel en niet gebeurt. En u kunt dezelfde situatie net zo vaak oefenen als u wilt.

Het is ook een voordeel dat er een trainer naast u zit. De trainer helpt u met het kiezen van de juiste oefeningen, ziet hoe het gaat en kan u direct tips geven die u op dat moment nodig heeft.

Meer Informatie of verwijzing

Veel angststoornissen kunnen worden behandeld met Virtual Reality, waaronder specifieke fobieën, sociale angst, paniekstoornis en posttraumatische stressstoornis. Daarnaast zijn er behandelingen voor psychose, eetstoornissen en ernstige stress.

Bij het Universitair Centrum Psychiatrie van het UMCG zijn er een aantal Virtual Reality behandelingen. Op de website van VR Mental Health kunt u hier uitvoerig over lezen.

Als u geïnteresseerd bent in Virtual Reality behandeling, neem dan contact op met uw huisarts. Uw huisarts kan u verwijzen naar de ​aanmeldservice UCP.