•  NL 
  • Login medewerkers
  • mijnUMCG

Paniekstoornis

Print 

​​Een paniekaanval is een plotseling optredende, kortdurende periode van heftige angst die gepaard gaan met allerlei lichamelijke reacties, zoals hartkloppingen, zweten, trillen en/of benauwdheid. Er is sprake van een paniekstoornis als u regelmatig paniekaanvallen heeft en u bang bent dat u opnieuw aanvallen krijgt. U kunt daarbij last hebben van agorafobie. Dit is de angst om alleen, dus zonder vertrouwd persoon, in de openbare ruimte te zijn.

‘M'n huisarts zei: “Hoeveel signalen moet jij nog krijgen?”’ – Marjon de Hond, 39 jaar

Behandeling

Het Universitair Centrum Psychiatrie (UCP) behandelt mensen bij wie een paniekstoornis is vastgesteld. Het behandelprogramma bestaat uit de volgende stappen:

  • voorlichting over uw klachten en het leren begrijpen en onder controle krijgen van uw lichamelijke reacties die horen bij uw angst.
  • angstige gedachten leren herkennen en deze veranderen.

De intensiteit van de behandeling verschilt per patiënt, afhankelijk van de aard van de klachten.

Informatie en verwijzing

Als u voor uw klachten behandeld wilt worden in het UCP, neem dan contact op met uw huisarts. Uw huisarts kan u verwijzen naar de aanmeldservice UCP.

Voor informatie over de paniekstoornis kunt u terecht bij het Nederlands Kenniscentrum Angst en Depressie. Voor meer informatie en lotgenotencontact kunt u terecht bij de Angst, Dwang en Fobiestichting.