•  NL 
  • Login medewerkers
  • mijnUMCG

Body Dismorphic Disorder

Print 

​Ontevredenheid over het eigen uiterlijk komt veel voor. Soms schiet het door;  u bent dan in ernstige mate geobsedeerd door uw eigen lichaamsdelen die u erg lelijk vindt. Deze ingebeelde lelijkheid wordt ook wel Body Dismorphic Disorder (BDD) genoemd: een stoornis in de lichaamsbeleving.

Door onvoldoende zelfvertrouwen kan uw lichaam uw zelfbeeld gaan bepalen. Als dit niet aan uw eigen norm voldoet kan dat zo'n probleem worden dat u walgt van uzelf. U durft zich niet meer aan anderen te vertonen en ontwikkelt doe- en denkrituelen om het nare gevoel kwijt te raken. Een dergelijke obsessie kan u sociaal maar ook beroepsmatig behoorlijk in de weg staan. 

​'Ik ben een slimme meid en weet ergens dat mijn gedachten niet kloppen, maar toch laat ik mijn leven er zo door beheersen.' – Vrouw van 28


Behandeling

Het Universitair Centrum Psychiatrie (UCP) behandelt mensen met BDD. De stoornis kan met behulp van verschillende vormen van gedragstherapie worden teruggebracht tot een probleem waarmee te leven valt. U leert het negatieve denkpatroon om te buigen en af te breken; de ziek makende rituelen af te bouwen en het vertekende beeld van uzelf meer waarheidsgetrouw te maken. Ook kunt u het beeld dat u denkt dat anderen van u hebben bijstellen.

De intensiteit van de behandeling verschilt per patiënt. Dit is afhankelijk van de aard van de klachten en de impact die dit heeft op uw dagelijkse leven. Kunt u bijvoorbeeld niet meer werken, uw dagelijkse boodschappen doen of met vrienden afspreken, dan is misschien onze deeltijdbehandeling van 2 of 4 dagen een passende behandelvorm. Afhankelijk van uw klachten bespreken we samen welke het beste bij u aansluit.​

Meer informatie of verwijzing

Wilt u meer informatie of wilt u behandeld worden in het UCP, neem dan contact op met uw huisarts. Uw huisarts kan u verwijzen naar de aanmeldservice​ UCP.