•  NL 
  • Login medewerkers
  • mijnUMCG

Angststoornis

Print 

​​Angst is een gevoel dat optreedt bij dreigend gevaar. Sommige mensen zijn echter angstig zonder realistische aanleiding. Er sprake van een angststoornis als u door deze angst niet goed functioneert in het dagelijks leven. Als u angstig en bezorgd bent over alledaagse dingen, kunt u een angststoornis hebben. U merkt dit onder andere doordat u regelmatig last heeft van zweten en hartkloppingen.

​​Veel mensen hebben een angststoornis, maar er wordt bijna niet over gepraat. Het gaf mij een enorme opluchting om mijn angsten eindelijk met iemand te kunnen delen.' – Jan de Vries, Groningen

Behandeling

Het Universitair Centrum Psychiatrie (UCP) behandelt mensen met een angststoornis. Het doel van de behandeling is het leren omgaan met de angst en het verminderen van de klachten. Ook kunt u medicijnen voorgeschreven krijgen. Het informeren van u, uw partner en/of andere gezinsleden over het ontstaan, het behandelen en het voorkomen van een angststoornis is een onderdeel van de behandeling.

De intensiteit van de behandeling verschilt per patiënt. Dit is afhankelijk van de aard van de klachten en de impact die dit heeft op uw dagelijkse leven. Kunt u bijvoorbeeld niet meer werken, uw dagelijkse boodschappen doen of met vrienden afspreken, dan is misschien onze deeltijdbehandeling van 2 of 4 dagen een passende behandelvorm. Afhankelijk van uw klachten bespreken we samen welke het beste bij u aansluit.​

Meer informatie of verwijzing

Als u voor uw klachten behandeld wilt worden in het UCP, neem dan contact op met uw huisarts. Uw huisarts kan u verwijzen naar de aanmeldservice​ UCP.

Voor informatie over angststoornis kunt u terecht bij het Nederlands Kenniscentrum Angst en Depressie. Voor meer informatie en lotgenotencontact kunt u terecht bij de Angst, Dwang en Fobiestichting.