OPERA onderzoek
Met het OPERA onderzoek willen we meer duidelijkheid krijgen over het afbouwen van antidepressiva. De vraag die centraal staat luidt: maakt het uit of je na herstel van een depressie vroeg of later stopt met antidepressiva?
Meer informatie?
Ketaminestudie
Ongeveer dertig procent van de mensen met een depressie is “therapieresistent”. Dit betekent dat reguliere behandeling onvoldoende effect heeft op de stemming. In de ketaminestudie onderzoeken wij of mensen met een therapieresistente depressie baat hebben bij het gebruik van orale ketamine, als aanvulling op de lopende depressiebehandeling.
Meer informatie?
Psilocybinestudie
Binnen het UCP doen we onderzoek naar de effecten van psychedelica bij patiënten (vanaf 18 jaar) met therapieresistente depressie.
Hardnekkige, therapieresistente depressie is een groot probleem voor patiënten en daarom is het belangrijk om nieuwe behandelingen te ontwikkelen. Men spreekt van een therapieresistente depressie wanneer eerdere behandelingen, bijvoorbeeld met medicijnen, niet of weinig hebben geholpen. Afgelopen jaren zijn er een aantal onderzoeken verschenen, waaruit blijkt dat psychedelica een goed effect hebben op depressieve klachten. Psychedelica zijn middelen die je bewustzijn en waarneming tijdelijk veranderen, waardoor je dingen tijdelijk anders kunt zien, voelen of horen. Voordat we weten of psychedelica werkzaam zijn bij mensen met een depressie is het van groot belang om goed onderzoek te doen naar de werkzaamheid van psychedelica.
Meer informatie?
- Bezoek de hoofdpagina van de psilocybinestudie
- Lees onze flyer (pdf | 253 kB)
- Mail een vraag naar de onderzoeker (Groningen):

- Voor het studieteam in Utrecht mailt u met:

Therap-i
In de Therap-i studie gaan we onderzoeken of dagboekmetingen kunnen helpen bij de behandeling van patiënten met ernstige depressieve klachten. De dagboekmetingen worden bijgehouden door de patiënt op een smartphone en worden besproken met de behandelaar. De hoop is dat deze methode nieuwe inzichten biedt voor patiënt en behandelaar. Het bijzondere van de Therap-i module is dat patiënten, samen met hun behandelaar en een onderzoeker, hun eigen gepersonaliseerde dagboek samenstellen. Hiermee verzamelen ze zelf systematisch gegevens over hun psychische klachten en omgeving tijdens het dagelijks leven. De verzamelde dagboekgegevens worden vervolgens verwerkt in een persoonlijk feedbackrapport. De verwachting is dat zowel patiënten als behandelaren hiermee beter zicht krijgen op de klachten en welke factoren daar mogelijk invloed op hebben.
Meer informatie?
MINDCOG
Voor de MINDCOG-studie doen we onderzoek naar de effecten van mindfulness en positief fantaseren op negatieve gedachten in de gevoeligheid voor depressie.
Mensen met een gevoeligheid voor depressie hebben vaak last van aanhoudende negatieve gedachten, ook wanneer de depressieve periode voorbij is. Het kan als piekeren ervaren worden. Zij denken herhaaldelijk en bijna automatisch negatief over zichzelf, over hun toekomst, over de wereld. Met deze studie onderzoeken we hoe gedachten positief beïnvloed kunnen worden met mindfulness en positief fantaseren zodat de kans op terugval minder wordt.
Meer informatie?