•  NL 
  • Login medewerkers
  • mijnUMCG

Steun in coronatijd

Print 

​​​​De uitbraak van het coronavirus zorgt voor grote veranderingen. Uw normale dagelijkse activiteiten zijn gestopt of veranderd en u heeft weinig sociale contacten. Hierdoor kunt u zich eenzaam voelen. Aan de andere kant brengt u nu misschien juist meer tijd door met uw kinderen of huisgenoten. U maakt zich waarschijnlijk h zorgen over wat er komen gaat en hoe lang dit nog gaat duren. Als u psychische problemen hebt, of uw kind of partner, kan dit alles extra belastend zijn. 

Uw behandeling​ bij het UCP 

We zijn druk bezig om weer meer gewone zorg op de poliklinieken mogelijk te maken. De veiligheid van de patiënten en medewerkers staat daarbij voorop. Daarom kijken we bijvoorbeeld naar slimme looproutes en plekken voor plexiglas. Maar niet alle afspraken gaan door zoals uw gewend bent. Sommige worden verplaatst naar een ander moment. Andere afspraken zijn veranderd in een telefonische afspraak of een video-afspraak. Uw behandelaar bespreekt met u wat mogelijk is.

We zetten alles op alles om het risico op besmetting met het coronavirus zo klein mogelijk te maken voor patiënten, bezoekers en onze medewerkers. Dat gaat heel goed. Het UMCG is veilig voor u als patiënt. We bellen u van tevoren wanneer u een afspraak bij het UCP heeft. We vragen u of u luchtwegklachten heeft. Luchtwegklachten zijn verkouden, niesen of hoesten, keelpijn en kortademigheid. Wanneer u klachten heeft dan blijft u thuis. Uw behandelaar neemt dan contact met u op.

De T​huiskamer online

De periode waar we nu in zitten is voor veel mensen stressvol. Als je te maken hebt met psychische klachten kan dit nog eens extra gelden. Veel mensen hebben last van sociaal isolement, omdat hun werkkring of sociale contacten zijn weggevallen. Het is dan lastig om structuur te houden in de dag en de tijd te vullen. Veel (leuke) activiteiten zijn vaak gestopt. Terwijl het juist zo belangrijk is om afleiding te vinden en mensen te ontmoeten. ​Deze afleiding is zeker te vinden bij de online thuiskamer van het Universitair Centrum Psychiatrie (UCP).

Via Thuiskamer Online bieden we elke week verschillende activiteiten zoals spelletjes, museumtours, film kijken, sporten, gamen, koken en een pubquiz. Het is geen vorm van behandeling, maar puur ter ontspanning en vermaak. Deze activiteiten worden begeleid door 2 student-assistenten. 

Ben je patiënt van ​het UCP en lijkt het je leuk om mee te doen? Informeer dan bij je behandelaar naar de mogelijkheden. ​​

Extra informatie ter ondersteuning 

Misschien heeft u nu meer dan anders last van angst, somberheid of andere klachten. Of heeft u minder hulp vanwege het coronavirus. Op de webpagina van MIND vind u informatie die u hopelijk een steuntje in de rug kan geven. Over dagritme, contact met lotgenoten, en andere zaken die u kunnen helpen deze periode door te komen. ​

Omgaan met stress 

In dit document​ is meer te lezen ​over tips over het om​gaan met stress door het coronavirus.​

Thuis met kinderen in tijden van corona

Op deze pagina zijn tips en nuttige websites te vinden.

Coronacrisis en de gezondheidssituatie van psychiatrische patiënten​

Het Universitair Centrum Psychiatrie heeft onderzocht welk effect de coronacrisis heeft op de mentale gezondheid en leefstijl van haar patiënten. Op de webpagina over coronacrisis en de gezondheidssituatie van psychiatrische patiënten​ vindt u de uitkomsten van het onderzoek.