•  NL 
  • Login medewerkers
  • mijnUMCG

Het coronavirus: behandelmogelijkheden afdeling Psychiatrie

We zijn druk bezig om weer meer gewone zorg op de poliklinieken mogelijk te maken. De veiligheid van patiënten en medewerkers staat daarbij voorop. Patiënten die een afspraak  hebben worden van tevoren gebeld. Sommige afspraken zijn veranderd in een telefonische afspraak of een video-afspraak.

Steun in coronatijd

Op deze pagina is meer informatie te vinden over extra steun in coronatijd.

Voor verwijzers

Spoedbeoordelingen en intake gesprekken vinden weer face-to-face plaats. Een deel van de vervolgbehandelingen kan online zijn. Nieuwe aanmeldingen waarbij geen sprake is van spoed worden op een wachtlijst geplaatst.

​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​ Behandelaanbod UCP  Stapel met boeken  Cliëntenraad

Behandelaanbod A-Z

Lees meer...

 

Wetenschappelijk onderzoek

Lees meer... 

 

Cliëntenraad

Lees meer...

KennisInZicht

Het mechanisme achter depressie  

Marie-José van Tol, neuropsycholoog bij het Cognitive Neuroscience Center van het UMCG kreeg de Heineken Young Scientists Award voor de Sociale Wetenschappen voor haar onderzoek naar depressie, en dan met name naar de vraag waarom mensen die

Lees erover in KennisinZicht 
Met VR van angst en paranoia af  

Mensen met psychose die gepaard gaat met extreme achterdocht kunnen hun paranoia en angst overwinnen door te oefenen in virtual reality-omgevingen. Ze zijn na een therapie met virtual reality minder bang, vermeden sociale situaties minder vaak en konden dingen doen die ze soms al jaren niet meer durfden, zoals met de bus reizen of naar de sportschool gaan.

Lees erover in KennisInZicht 
En hoe gaat het met de kinderen?  

Kinderen van ouders met een depressie of angststoornis hebben een relatief groot risico om zelf ook psychische problemen te ontwikkelen. Onderzoekers van het Universitair Centrum Psychiatrie (UCP) van het UMCG onderzoeken of een deel van deze problemen te voorkomen is. “Iedere ouder, hoe ziek ook, wil goed voor zijn kinderen zorgen. Het is onze taak om ze daarbij te helpen.”

Lees erover in KennisInZicht