•  NL 
  • Login medewerkers
  • mijnUMCG

Informatiebijeenkomsten en cursussen voor familie en naasten

Print 
​​​

​Als uw familielid of naaste psychische problemen heeft, kan dat grote invloed hebben op uw onderlinge relatie. Er kunnen spanningen zijn; u kunt zich zorgen maken of onzeker zijn in wat u het beste kunt doen. Om die reden vinden we het belangrijk dat ook u als familielid of naaste wordt betrokken bij de behandeling in het UCP. We organiseren bijvoorbeeld verschillende informatiebijeenkomsten en cursussen voor familie en naasten.

Informatiebijeenkomsten

Tijdens een informatiebijeenkomst voor familie en naasten bespreken we een specifiek onderwerp of thema. Het uitwisselen van informatie en ervaringen kan u steun bieden. Daarnaast kunt u meer inzicht krijgen in de psychische problemen, waardoor u er vaak beter mee kunt omgaan.

Cursussen

Het UCP geeft ook voor familie en naasten een aantal cursussen, waarin we aandacht besteden aan de oorzaken, behandeling, gevolgen en bijkomende problemen van psychische problemen. Een cursus bestaat uit een reeks bijeenkomsten. U maakt dan deel uit van een besloten groep.

Bij verschillende bijeenkomsten worden zowel de patiënt als familie/naasten uitgenodigd.

 

Zorg voor kinderen

In het UCP besteden we speciale aandacht aan de invloed van psychische problemen op het leven van kinderen; zowel thuiswonende als uitwonende kinderen. Tijdens een opname nodigen we meestal de kinderen in overleg met de ouder(s) uit voor een informatief gesprek.

Daarnaast organiseren we iedere maand een informatiebijeenkomst voor ouders met een psychische aandoening. Tijdens deze bijeenkomst bespreken we de vragen en moeilijkheden die de opvoeding en het ouderschap met zich mee kunnen brengen.

Toestemming patiënt

Als we een familielid of naaste bij de behandeling betrekken, gebeurt dit altijd met toestemming van de patiënt. Als de patiënt hiervoor geen toestemming geeft en u heeft wel behoefte aan contact met medewerkers van het UCP, raadpleeg dan bijvoorbeeld de ​familiecontactpersoon.

Vragen

Als u vragen heeft, of u wilt zich opgeven voor een informatiebijeenkomst of cursus, dan kunt u terecht bij de behandelaar of het team Medisch Maatschappelijk Werk. Contactinformatie hiervoor vindt u bij de informatiepagina's van de verschillende bijeenkomsten en cursussen.