•  NL 
  • Login medewerkers
  • mijnUMCG

Röntgenonderzoek van de endeldarm

Print 

Uw behandelend arts heeft u voor onderzoek van uw endeldarm, ook wel rectum genoemd, verwezen naar de afdeling Radiologie. Bij een röntgenonderzoek van de endeldarm maken we röntgenafbeeldingen maken van uw endeldarm. Dit onderzoek heet ook wel een defaecografie.

Hulpmiddelen bij het onderzoek

Een röntgenopname is een afbeelding van de binnenkant van uw lichaam. De röntgenafbeelding wordt digitaal opgeslagen. We kunnen de afbeelding direct op een beeldscherm bekijken. Om deze afbeelding te maken, gebruiken we een beetje röntgenstraling. Ook gebruiken we een contrastmiddel. Dit is nodig om uw endeldarm zichtbaar te maken op de röntgenafbeelding. Het contrastmiddel bij dit onderzoek is bariumpap. Deze pap is wit en heeft geen smaak. Bariumpap heeft geen bijwerkingen. Uw lichaam neemt de pap niet op.

Voorbereiding

U hoeft voor dit onderzoek niet nuchter te zijn. U mag dus gewoon eten en drinken.

De bariumpap vlekt. Neem daarom extra ondergoed mee en een hemd of t-shirt om tijdens het onderzoek te dragen.

Bij zwangerschap en borstvoeding

Ongeboren kinderen zijn gevoelig voor röntgenstraling. Bent u (mogelijk) zwanger, neem dan vóór het onderzoek contact op met de afdeling Radiologie op (050) 361 02 53. Soms wordt het onderzoek in overleg met uw behandelend arts uitgesteld.
Uw lichaam neemt het barium uit de pap niet op. De pap komt dus niet in moedermelk komt. U kunt dus gewoon doorgaan met de borstvoeding.

Bij medicijngebruik

Uw medicijnen kunt u normaal innemen, ook op de dag van het onderzoek.

Het onderzoek

U krijgt in de onderzoekskamer eerst uitleg over het verloop van het onderzoek. Daarna drinkt u een beker met bariumpap. Eventuele ontlasting in uw endeldarm verstoort het beeld op de röntgenopname. Om uw endeldarm leeg te maken krijgt u daarom een zetpil met laxeermiddel. U kunt deze zelf inbrengen op het toilet. Daarna blijft u een uur in de wachtkamer zodat de zetpil zijn werk kan doen. Als u aandrang krijgt, gaat u naar het toilet. Daarna gaat u weer naar de onderzoekskamer. Daar gaat u op een onderzoektafel liggen. U krijgt een slangetje in uw anus waardoor de bariumpap wordt ingebracht. Om metingen te kunnen doen, krijgt u een meetlintje in uw bilspleet. Nu komt u op een soort toilet te zitten dat is gemonteerd aan de onderzoektafel. U moet het contrastmiddel houden, te persen en uit te drukken. Tijdens deze handelingen maken we meerdere röntgenafbeeldingen. Ook leggen we beelden van uw endeldarm vast op een digitale video. Dit deel van het onderzoek duurt zelden langer dan vijf minuten. Na afloop mag u naar het toilet in de behandelkamer. Het onderzoek duurt in totaal ongeveer 75 minuten.

Na het onderzoek

De eerste dagen na het onderzoek kan uw ontlasting resten van de witte contrastvloeistof bevatten. Dit is niet schadelijk. Om te zorgen dat de contrastvloeistof snel uw lichaam verlaat, kunt u het beste 1 á twee dagen extra veel te drinken.

Uitslag

U krijgt de uitslag van het onderzoek van uw behandelend arts. Hij vertelt u ook wanneer en hoe u de uitslag krijgt.

Vragen

Heeft u vóór, tijdens of na het onderzoek nog vragen, dan kunt u deze gerust stellen. U kunt ook bellen tussen 8.00 en 9.30 uur met nummer (050) 361 23 05.

​​​