•  NL 
  • Login medewerkers
  • mijnUMCG

Punctie

Print 

​​​​​​​​Bij een punctie halen we met een dunne, holle naald cellen en/of vocht weg. Dit onderzoeken we ​in het laboratorium om te bekijken wat er aan de hand is.​

Wanneer doen we een punctie?

We doen dit onderzoek als we vermoeden dat u een bepaalde aandoening heeft. Bijvoorbeeld een ontsteking of een abces, of een goed- of kwaadaardige tumor.​

Verschil met biopsie

Een punctie wordt vaak verward met een bio​p​sie, maar het zijn 2 verschillende onderzoeken. Bij een punctie worden cellen en/of vocht uit een afwijking opgezogen met een dunne, holle naald. Hieraan kunnen we bijvoorbeeld alleen zien of een afwijking goed- of kwaadaardig is. Bij een biopsie wordt een stukje weefsel weggehaald met een dikke, holle naald. Dit weefsel geeft bij onderzoek meer informatie.

Hoe verloopt een punctie?

​U krijgt uitleg over het onderzoek. Daarna kleedt u​ zich gedeeltelijk uit en gaat u op een onderzoekstafel liggen. We ontsmetten uw huid op de plek waar u geprikt wordt. Soms is een echo​grafie nodig om de juiste plek te bepalen.

Met een dunne, holle naald zuigen we cellen en/of vocht op. De naald blijft daarbij in uw huid en wordt heen en weer bewogen om cellen los te maken. De punctie kan pijnlijk zijn, maar gaat vrij snel. Een punctie duurt, ongeveer 30 minuten. De exacte duur is afhankelijk van de plek van de punctie.

Na het onderzoek

Na een punctie kunt u meestal direct naar huis. De dag na het onderzoek kunt u uw normale bezigheden weer oppakken. U kunt beter de eerste 2 dagen niet sporten en zwaar tillen. U kunt 1-2 dagen een weeïg gevoel hebben. Daarover hoeft u zich geen zorgen te maken.

Uitslag

De uitslag van het onderzoek krijgt u van uw arts, telefonisch of tijdens een vervolgafspraak.

Voorbereiden

U krijgt een afspraakbrief en informatie van ons. Hierin staat hoe u zich op het onderzoek voorbereidt. Soms mag u 4 uur voor de ingreep niet meer roken, eten en drinken.

Heeft u suikerziekte of bent u (mogelijk) zwanger? Bespreek dit dan voor het onderzoek met uw arts.​