•  NL 
  • Login medewerkers
  • mijnUMCG

PET-scan

Print 

​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​Met een PET-scan brengen we het processen van weefsels of organen in beeld. De afkorting ‘PET’ staat voor ‘positron emissie tomografie’. We doen een PET-scan meestal om te kijken of iemand kanker​ heeft. Of een ontsteking van bijvoorbeeld het hart of de lymfeklieren.​

Hoe werkt een PET-scan?

Bij een PET-scan werken we met een zogenaamde tracer. Dit is een radioactieve stof die wordt opgenomen door het lichaam. De manier waarop de weefsels en organen de stof opnemen, zegt iets over de processen in het lijf. Daaruit kunnen we afleiden wat er met iemand aan de hand is.

Bijvoorbeeld: kanker- en ontstekingscellen cellen hebben vaak een verhoogde stofwisseling. Dit betekent dat ze veel suiker verbruiken, meer dan normale weefsels. We gebruiken dan vaak de stof FDG als tracer. Dit is een radioactieve glucose die op dezelfde manier wordt opgenomen door weefsels als suiker. Kanker- en ontstekingscellen nemen veel van deze stof op. Met radioactieve straling kunnen we daarna in beeld brengen welke delen van het lijf veel van de stof hebben opgenomen en welke weinig.

Hoe verloopt een PET-scan?

U krijgt uitleg over het onderzoek. Voor de scan krijgt u een radioactieve vloeistof, dus de tracer, via een infuus in een ader. Welke stof u krijgt, hangt af van wat we willen onderzoeken. Als we willen onderzoeken of u een tumor heeft of juist niet, ​gebruiken we meestal de stof FDG.

U wacht daarna tot de stof in uw lichaam wordt opgenomen. Deze ‘inwerktijd’ is ongeveer 20-90 minuten, afhankelijk van de stof die u krijgt. Het is belangrijk dat u in deze tijd een halve liter water drinkt, niet eet, niet praat en zich niet inspant. Water drinken zorgt ervoor dat u het teveel aan de vloeistof uitplast. Na de inwerktijd plast u en gaat u naar de PET-scanner.

U kleedt zich na de inwerktijd voor een deel uit en gaat op de onderzoekstafel liggen. U schuift daarna met de onderzoekstafel langzaam door de PET-scanner, die opnames van uw lichaam maakt. Het is belangrijk dat u stil blijft liggen, zodat het onderzoek goede beelden oplevert.

Het onderzoek kan van iets meer dan 1 uur tot meer dan 2 uur duren: 30 minuten voorbereiding, 20-90 minuten inwerktijd en 20-60 minuten scan-tijd. Soms wordt dit onderzoek gecombineerd met een CT​-s​can​.​

Na het onderzoek

U kunt na een PET-scan gewoon naar huis. U hoeft niets te doen of te laten. De stof die u nog niet heeft uitgeplast, plast u binnen een paar uur na het onderzoek weer uit. Als u borstvoeding geeft, krijgt u advies over wat u het beste kunt doen.

Uitslag

U krijgt de uitslag van uw arts, telefonisch of tijdens een vervolgafspraak.​

Voorbereiden

U krijgt een afspraakbrief en informatie van ons. Hierin staat hoe u zich op het onderzoek voorbereidt. U mag in elk geval vanaf 6 uur voor het onderzoek niet eten en drinken. En als u in het ziekenhuis ligt, mag u vanaf 6 uur voor het onderzoek geen glucose-infuus meer als we de stof FDG gaan gebruiken.

Heeft u suikerziekte en spuit u insuline? Bel dan voor het onderzoek het Medical Imaging Center op het telefoonnummer (050) 361 35 41 voor een aangepaste voorbereiding. Zo voorkomt u dat uw glucosespiegel ontregeld wordt.

Bent u (mogelijk) zwanger of geeft u borstvoeding? Meld dit dan voor het onderzoek, zodat we daar rekening mee kunnen houden. Bel hiervoor het Medical Imaging Center op het telefoonnummer (050) 361 35 41.