•  NL 
  • Login medewerkers
  • mijnUMCG

CT-scan

Print 

​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​Bij een CT-scan maken we foto’s van dwarsdoorsnedes van weefsels of organen. Dit gebeurt in een CT-scanner met een computer en röntgenstraling. De foto’s maken eventuele afwijkingen in uw lichaam​ zichtbaar. De afkorting ‘CT’ staat voor ‘computertomografie’.

Wanneer doen we een CT-scan?​

We doen dit onderzoek om te kijken of iemand een bepaalde aandoening heeft, zoals een abces, een verwijd bloedvat, een gebroken bot, een bloeding, een goed- of kwaadaardige tumoren, een gal- en niersteen en een ontsteking. En ook om te controleren wat het resultaat is van een behandeling, zoals een operatie of een medicijnenkuur.

​​Hoe verloopt een CT-scan?

U krijgt uitleg over het onderzoek. Voor een CT-scan kleedt u zich gedeeltelijk uit en gaat u op een onderzoekstafel liggen. Meestal geven we voor dit onderzoek contr​astvloeistof ​via een infuus. Deze vloeistof maakt weefsels, organen en eventuele afwijkingen goed zichtbaar. U kunt door de vloeistof een warm gevoel ​in uw hoofd, keel of buik krijgen. Dit is normaal en gaat snel over.

U gaat daarna met de onderzoekstafel langzaam door de CT-scanner, die ondertussen röntgenfoto’s maakt. Voor goede foto’s is het belangrijk dat u zo stil mogelijk blijft liggen. Meestal​ krijgt u aanwijzingen, bijvoorbeeld over ademen of slikken. Het onderzoek duurt 10-30 minuten.

Na het onderzoek

U kunt na een CT-scan direct naar huis. Heeft u contrastvloeistof gehad? Drink dan de rest van de dag veel, zodat u de contrastvloeistof sneller uitplast. Heeft u een reactie op de contrastvloeistof en vertrouwt u het niet? Neem dan contact op met uw huisarts.

Uw lichaam neemt jodiumhoudende contrastmiddel op. Als u borstvoeding geeft, komt dit middel dus ook in de moedermelk terecht. U kunt daarom het beste tot 24 uur na de injectie geen borstvoeding geven.  ​

Uitslag

De uitslag van het onderzoek krijgt u meestal binnen 5 werkdagen van uw arts, telefonisch of tijdens een vervolgafspraak.

Voorbereiden

U krijgt een afspraakbrief en informatie van ons. Hierin staat hoe u zich op het onderzoek voorbereidt. Meestal mag u voor het onderzoek niet eten en roken, bijvoorbeeld. Heeft u eerder een allergische reactie gehad door een contrastvloeistof? Meld dit aan uw arts, zodat we daar rekening mee kunnen houden.

Zwanger of borstvoeding

Voor ongeboren kinderen kan röntgenstraling schadelijk zijn. Daarom doen we in principe tijdens een zwangerschap geen CT-scan, zeker niet in de eerste 15 weken. Bent u (mogelijk) zwanger? Meld dit voor het onderzoek aan de afdeling Radiologie op het telefoonnummer (050) 361 21​ 69. Dan overleggen we wat er mogelijk is. Meld het ook altijd als u borstvoeding geeft.