•  NL 
  • Login medewerkers
  • mijnUMCG

Jong en kanker - AYA

Print 

AYA staat voor ‘Adolescent and Young Adult’: jongeren en jongvolwassenen van 18 tot 35 jaar die kanker hebben of gehad hebben.

Kanker in een belangrijke levensfase

In Nederland krijgen jaarlijks ongeveer 2.700 jongeren en jongvolwassenen te horen dat ze kanker hebben. En dit aantal groeit. In een periode waarin iemand normaal gesproken op eigen benen gaat staan, een opleiding gaat volgen of een gezin wil stichten, is er opeens de ziekte kanker die alle aandacht opeist. Dit kan gevolgen hebben voor studie, relatie, werk of vriendschappen.

Daardoor hebben jongvolwassenen met kanker behoefte aan leeftijdsspecifieke (na)zorg, met aandacht voor werk en opleiding, seksualiteit, relaties en vruchtbaarheid, en late bijwerkingen van behandelingen.

Speciale aandacht voor deze groep

Bij jongvolwassenen doet kanker zich voor tijdens één van de belangrijkste fases in hun leven. Het UMCG heeft veel aandacht voor deze groep patiënten. Daarom is de Taskforce AYA zorg opgericht. Deze Taskforce moet er voor zorgen dat de zorg in het UMCG goed aansluit op de wensen en behoeften van AYA’s en hun naasten.

Daarnaast is er aandacht voor AYA-specifieke voorzieningen zoals de AYA-lounge . In overleg met AYA’s maken we een informatie- en activiteitenprogramma, om AYA-specifieke thema’s te bespreken.

Stichting Nationaal AYA 'Jong & Kanker' Platform

Er is een Stichting Nationaal AYA ‘Jong & Kanker’ Platform. De doelstelling van deze stichting jongvolwassenen met kanker in Nederland de beste integrale zorg te geven. Meer informatie staat op de site van het landelijke netwerk.

Contact

Wil je meer informatie over de AYA zorg of de AYA lounge in het UMCG? Mail dan naar Contact of bel met 06 25 64 69 12.