•  NL 
  • Login medewerkers
  • mijnUMCG

Behandeling zwezerikanker

Print 
​​​​​​​​​​​​​​​​
​​​​​​​​​​​​Zwezerikkanker​  |  Onderzoek en diagnose  |  Behandeling  |  Behandelteam​​​
  ​

Als er bij u zwezerikkanker is vastgesteld, maken we samen met u een behandelplan. Hoe dit plan eruitziet, verschilt per persoon en is afhankelijk van uw situatie. Het behandelteam kijkt hiervoor onder meer naar de grootte en kenmerken van de tumor. En naar eventuele uitzaaiingen.

Een behandeling voor kanker kan bedoeld zijn om u te genezen. Als dat niet mogelijk is, behandelen we om uw levenskwaliteit te verbeteren. En/of, als dat kan, om uw leven te verlengen.​

Behandelmogelijkheden

Er zijn verschillende behandelmogelijkheden bij zwezerikkanker. Uw behandelplan kan bestaan uit één of meer van deze behandelingen:

  • operatie
  • bestraling
  • chemotherapie

Meerdere gesprekken

Voordat uw behandeling begint, heeft u meerdere afspraken om de behandeling(en) te bespreken. U krijgt daarvoor brieven en uitgebreide informatie.

Operatie, bestraling en chemotherapie

Een operatie is vaak de eerste stap bij de behandeling van zwezerikkanker. Deze operatie heet een thymectomie. Direct opereren kan niet altijd. Dit hangt af van de grootte en plaats van de tumor.

Als de tumor zo groot is dat deze niet meteen geopereerd kan worden, dan kunt u een combinatie van chemotherapie en bestraling krijgen. Dit heet chemoradiatie. Dit om de tumor te verkleinen, zodat we deze alsnog tijdens een operatie kunnen weghalen.

Als u een agressieve tumor heeft en niet helemaal zeker is of deze helemaal is weggehaald, adviseert uw behandelteam meestal bestraling na de operatie. Dit om de kans dat de kanker terugkomt te verkleinen.

Als de tumor wel uitzaaiingen heeft of een operatie en/of bestraling niet mogelijk is, kijken we of u chemotherapie kunt krijgen. Soms zijn er nieuwe medicijnen beschikbaar in studieverband, dus als onderdeel van wetenschappelijk onderzoek.

Controle en nazorg

Ongeveer 2 weken na een operatie heeft u een controleafspraak. We bespreken dan het resultaat van de operatie met u. En we laten u weten of u verdere behandeling nodig heeft. Na uw behandeling(en) maakt u afspraken over controles. Hoe vaak, hoelang en bij wie u onder controle blijft, hangt af van uw situatie.

Als u intensief bent behandeld voor zwezerikkanker, kan revalidatie onderdeel zijn van uw behandelplan.​