•  NL 
  • Login medewerkers
  • mijnUMCG

AYA-lounge

Print 
De AYA lounge 
  

​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​De AYA-lounge is een ontmoetingsplek speciaal voor jongeren en jongvolwassenen tussen de 18 en 35 jaar met kanker. In deze airstream-caravan kun je in contact komen met andere jongeren die deze ziekte hebben. Voor een spelletje, om te kletsen of om samen gewoon een beetje tv te kijken of te gamen. ​De AYA-lounge staat op het Oncologieplein voor Fonteinstraat 16a in het UMCG.

Openingstijden

Je kunt van maandag tot en met donderdag, van 10.00 tot 16.30 uur terecht in de lounge. Op sommige dagen is er gastvrouw of -heer die zorgt voor koffie en thee en waar je een praatje mee kunt maken.

Waarom een AYA-lounge?

Jongvolwassen kankerpatiënten in het UMCG gaven aan graag in contact te komen met leeftijdsgenoten die de ziekte ook hebben. Met de AYA-lounge hebben zij een laagdrempelige ontmoetingsplaats gekregen. AYA’s Marijke Pras en Maarten van der Weijden (olympisch zwemkampioen) vertellen in het onderstaande filmpje over het belang van de AYA-lounge:

Het verhaal van Daniëlle

De AYA-lounge in het UMCG heet Daniëlle’s Place. Daniëlle van der Zwaag was 16 jaar toen zij te horen kreeg dat zij kanker had. Toen eenmaal bleek dat zij niet meer beter zou worden, had zij één laatste wens. Ze wilde dolgraag naar Disneyworld Florida. Bestaande stichtingen en instanties konden haar daar niet bij helpen omdat ze ‘te oud’ was.

Daniëlle liet het er niet bij zitten en richtte een stichting op om droomwensen van jongvolwassenen met kanker uit te laten komen: Stichting Daniëlle. Uiteindelijk overleed zij op 20-jarige leeftijd, maar haar stichting leeft voort en heeft ondertussen al vele AYA-wensen in vervulling laten gaan. De airstream-caravan die wordt gebruikt als AYA-lounge is een geschenk van Stichting Daniëlle.

Video aankomst caravan