•  NL 
  • Login medewerkers
  • mijnUMCG

Praktisch boekje voor mensen met inoperabel melanoom

Print 
25 juni 2020

​​​​​​Prof. dr. Geke Hospers, medisch oncoloog en lid van de tumorwerkgroep Melanomen in het UMCG, behandelt al meer dan 25 jaar mensen met een inoperabel melanoom. “Gelukkig zijn de behandelmogelijkheden voor deze patiënten sinds 2010 sterk verbeterd”, vertelt ze: “Tegelijkertijd blijft de diagnose levensbedreigend en hebben veel patiënten het gevoel in een rollercoaster te belanden.”

Thema’s, praktijksituaties en handvatten

Met haar boekje biedt Geke Hospers deze mensen en hun naasten handvatten om met de situatie om te gaan. In elk hoofdstuk, in totaal zijn dat er 23, staat een thema centraal. ‘Veel te veel informatie’, ‘Angst’ en ‘Financiële zorgen’: het zijn slechts een paar voorbeelden van problemen waar deze patiënten tegenaan lopen. Ieder hoofdstuk belicht een praktijksituatie.

Patiënt- en doktersperspectief

Hospers schreef ‘Ik ben in de verkeerde film beland’ niet alleen. Ervaringsdeskundige Ellen Brakel hielp haar hierbij. Samen hebben ze ieder thema uitgewerkt in een korte situatieschets van iemand met een inoperabel melanoom. Een verhaal verteld vanuit patiëntperspectief. Vervolgens geven ze telkens advies en handvatten bij die situatie in een aanvullende kadertekst. Kortom; met recht een praktische leidraad voor mensen met een inoperabel melanoom.

Verkrijgbaarheid

Patiënten kunnen het boekje ophalen bij het Informatiecentrum Oncologie in het UMCG. Ook kunnen zij het aanvragen via Stichting Melanoom. Het boekje is gratis, maar een vrijwillige bijdrage aan Stichting Wensambulance stellen de schrijfsters zeer op prijs.