•  NL 
  • Login medewerkers
  • mijnUMCG

Onze borstkankerzorg

Print 

​​​​​​​Het behandelteam borstkanker​ van het UMCG geeft borstkankerzorg op maat en werkt volgens de laatste wetenschappelijke inzichten.​

Complexe borstkankerzorg

Het UMCG houdt zich vooral bezig met complexe zorg. Bijvoorbeeld met:

  • Erfelijke borstkanker, dus borstkanker die in de familie zit. Het UMCG is een expertisecentrum voor erfelijke borst- en eierstokkanker.
  • Jonge vrouwen met borstkanker die vruchtbaar willen blijven omdat ze nog kinderen willen.
  • Zwangere vrouwen met borstkanker.
  • Mannen met borstkanker.
  • Borstkankerpatiënten met andere ziektes of behandelingen. Bijvoorbeeld patiënten die ook een stollingsstoornis of een zeldzame hartziekte hebben. Dit heet ook wel ‘comordbiditeit’.
  • Zeldzame vormen van borstkanker, zoals de phyllodestumor of ontstekingsborstkanker. Dit laatste heet ook wel inflammatoire borstkanker.
  • Vergevorderde borstkanker en uitgezaaide borstkanker, stadium III en IV.
  • Specifieke behandelingen, zoals borstreconstructies en MRI-geleide biopsies en vruchtbaarheidsbehandelingen.

Protonentherapie bij borstkanker

De borsten liggen in de buurt van het hart. Bestraling bij borstkanker kan ervoor zorgen dat iemand later een hoger risico heeft op een hartinfarct, dus een hartaanval. Dit is vooral zo als de stralingsdosis op het hart met ‘gewone’ bestraling, dus fotonen, hoog is. Dan kunnen we er met protonentherapie meestal voor zorgen dat er minder straling op komt. En het risico op een hartinfarct dus kleiner wordt. ​Het UMCG is een van de weinige ziekenhuizen in Nederland die protonentherapie geeft.

Samenwerken voor de beste zorg

Patiënten die borstkankerzorg nodig hebben, moeten op het juiste moment voor de juiste zorg naar het juiste ziekenhuis. Daarom werkt het UMCG nauw samen met andere ziekenhuizen. Door deze samenwerking krijgt elke patiënt zo snel mogelijk een behandeling op maat. Zoals een veelvoorkomende operatie die snel kan plaatvinden in een regionaal ziekenhuis. Of bijvoorbeeld een nieuwe behandeling die nog in de onderzoeksfase zit in het UMCG.

Consulteren

Artsen van andere ziekenhuizen kunnen advies vragen bij het behandelteam borstkanker van het UMCG. Dit noemen we consulteren. Ze kunnen bijvoorbeeld consulteren over nieuwe behandelmogelijkheden voor de ziekte of over de behandeling voor een bepaalde borstkankerpatiënt. Ook kunnen ze borstkankerpatiënten aanmelden voor het multidisciplinaire overleg dat het behandelteam elke week heeft. Bijvoorbeeld voor een behandeladvies of voor een second opinion.

Verwijzen

Artsen kunnen patiënten met een complexe vorm van borstkanker, of patiënten van wie ze het vermoeden hebben dat ze die hebben, verwijzen naar het UMCG.