•  NL 
  • Login medewerkers
  • mijnUMCG

Doelgerichte therapie

Print 

​​​​​​​​Bij doelgerichte therapie of targeted therapie krijgt u medicijnen om kankercellen te doden of de groei ervan te remmen. Deze medicijnen richten zich op specifieke eigenschappen van kankercellen. Dit doen ze door de werking van bepaalde eiwitten van de kankercel te blokkeren.

Wanneer geven we doelgerichte therapie?

Er zijn veel verschillende eigenschappen van kankercellen die aangrijpingspunten kunnen zijn voor doelgerichte therapie. Bijvoorbeeld de ongecontroleerde groei van sommige kankercellen of het proces waarbij kankercellen de aanmaak van nieuwe bloedvaten stimuleren. Een belangrijke voorwaarde voor doelgerichte therapie is daarom dat uw kankercellen specifieke eigenschappen hebben. Bij sommige kankersoorten onderzoeken we dit eerst.

Verschillende medicijnen en kuren

Er zijn 2 soorten medicijnen die we kunnen inzetten bij doelgerichte therapie: monoklonale antilichamen en small molecules (kleine moleculen). Monoklonale antilichamen werken aan de buitenkant van de kankercel. Small molecules werken binnenin de kankercel. Beide blokkeren bepaalde signalen, waardoor kankercellen deze niet meer ontvangen. Ze kunnen daardoor bijvoorbeeld niet meer delen of gaan dood. Monoklonale antilichamen krijgt u via een infuus en small molecules neemt u in via tabletten.

Hoe kankercellen hierop reageren en welke medicijnen het beste werken, verschilt per patiënt en per kankersoort. Voor de behandeling bespreken we welke medicijnen u krijgt, hoe u deze krijgt en welk resultaat we daarmee willen bereiken.

Verloop behandeling

Voordat de doelgerichte therapie begint, nemen we bloed af om dit te onderzoeken. Dit om te zien of uw nieren en lever goed genoeg werken en de aanmaak van bloedcellen goed genoeg is voor de behandeling. Soms controleren we uw hart. Uw bloedwaarden worden voor elke kuur opnieuw gecontroleerd. Dit om te bekijken of uw bloed voldoende is hersteld voor een volgende kuur.

U krijgt of neemt de medicijnen volgens een vast schema en in een bepaalde periode. Dit noemen we een kuur of een cyclus. Doelgerichte therapie via een infuus krijgt u meestal in het ziekenhuis. U bent daarvoor een paar uur in het Dagcentrum. Tabletten kunt u thuis innemen volgens het voorgeschreven schema. Deze tabletten haalt u bij de apotheek in het ziekenhuis.

Bijwerkingen

De bijwerkingen verschillen per persoon en soort behandeling. Doelgerichte therapie werkt specifiek op eigenschappen van kankercellen of hun directe omgeving. Meestal is er daardoor minder schade aan gezonde cellen, wat de kans op bijwerkingen verkleint. We bespreken de mogelijke bijwerkingen van de medicijnen die u krijgt met u voor de behandeling.

Controle

Zolang u doelgerichte therapie krijgt, blijft u onder controle. Dit doen we om het effect van de doelgerichte therapie op de kanker te beoordelen en eventuele bijwerkingen te behandelen. Soms krijgt u bijvoorbeeld een CT-scan na een aantal maanden, of onderzoek naar tumormarkers. Of u komt voor controle. We bespreken van tevoren met u wanneer en hoe dit bij u gebeurt.

Als de behandeling geen effect meer heeft, hoort u van ons wat dit voor u betekent.

Aandachtspunten tijdens en na doelgerichte therapie

Hoe uw lichaam reageert op doelgerichte therapie is niet te voorspellen. Wel zijn er een aantal zaken waar u tijdens en na de behandeling op kunt letten om de kans dat u de behandeling goed doorstaat en er sneller van herstelt te vergroten.​

Voorbereiden

U krijgt een brief en informatie van ons. Hierin staat hoe u zich op de behandeling voorbereidt.