•  NL 
  • Login medewerkers
  • mijnUMCG

1963-2013

Print 

​De inzichten en mogelijkheden rond het behandelen van tuberculosepatiënten veranderen ingrijpend in de periode tijdens en na de Duitse bezetting. Er treedt een verschuiving op van verpleging en verzorging  in een sanatorium naar behandeling met meer chirurgische ingrepen en met geneesmiddelen. Langdurig verblijf in een bosrijke omgeving als Appelscha verliest aan urgentie. De nabijheid van een groot wetenschappelijk medisch centrum wordt nu wenselijk geacht. Als de welvaart van het land met sprongen toeneemt, komt de bouw van een nieuw tuberculosecentrum op een nieuwe locatie in zicht. Het wetenschappelijk centrum van Noord-Nederland bevindt zich in de stad Groningen, de vestigingsplaats  van de Rijksuniversiteit en het Academisch Ziekenhuis. Het nabijgelegen Haren lijkt hiervoor een geschikte locatie. Halverwege de jaren vijftig spreekt de minister zijn goedkeuring uit voor de bouw van een nieuw sanatorium met 250 bedden in Haren. In 1963 wordt Beatrixoord Haren geopend.

Het moderne hoofdgebouw van het nieuwe Beatrixoord omvat een beddenhuis voor mannen en kinderen. Een beddenhuis voor vrouwen, een deel voor administratie en medisch centrum en een keuken- en kantinecomplex. De patiëntenkamers liggen op het zuidwesten. De beddenhuizen liggen aanvankelijk op één lijn, maar door een knik aan te brengen tussen de bouwlichamen oogt de lange gevel minder streng. De knik biedt plaats aan een centrale hal. Op de kinderafdeling is plaats voor vijftig kinderen. Voor de volwassen patiënten zijn er isoleerkamers en zes- en driepersoonskamers. Naast het omvangrijke hoofdgebouw omvat het complex ook een zusterhuis, een ketelhuis en kleinere gebouwen voor het laboratorium, de plantsoenendienst, etc.

De gemiddelde verblijftijd van de tuberculosepatiënt in het sanatorium bedraagt één jaar. Daarom krijgt het comfort van de patiënt aandacht, financieel mogelijk gemaakt door de flink gestegen welvaart. De inrichting van het  nieuwe sanatorium is vriendelijk en huiselijk. De zonnige kleuren van de hygiënische linoleumvloer sluiten aan op de warme tinten van de gordijnen. Elke patiënt beschikt over  een eigen nachtkastje naast zijn bed, plus een eigen lampje, stoel, tabouretje (lage stoel zonder leuning), prullenmand en bedleesplank. Verder kan elke patiënt naar eigen inzicht luisteren naar de radio(keuze uit 4 zenders) en is voorzien in een aansluitmogelijkheid voor een tv-antenne.

Dankzij de verbeterde behandelmogelijkheden voor tuberculose wordt het nieuwe gebouw uiteindelijk opgeleverd met 4 bouwlagen, waar in de eerste ontwerpfasen nog sprake was van acht. Tegelijkertijd wordt een deel van het nieuwe gebouw in gebruik genomen voor de behandeling van een andere longaandoening dan tuberculose. Het beddenhuis voor vrouwen biedt ook plaats aan een afdeling voor astmapatiënten, een ziekte waarvan recent is ontdekt dat er geen psychische, maar lichamelijke oorzaken aan ten grondslag liggen.