•  NL 
  • Login medewerkers
  • mijnUMCG

50 jaar transplantatie

Print 

In 1968 werd in het UMCG (toen nog Academisch Ziekenhuis) de eerste succesvolle niertransplantatie uitgevoerd. 50 jaar later is het UMCG het grootste transplantatiecentrum van Nederland en voeren we alle soorten transplantaties uit: van een enkel donororgaan, zoals een lever of long, tot gecombineerde transplantaties van meerdere donororganen tegelijk.

Bekijk het artikel​ in het Dagblad van het Noorden over een halve eeuw transplantaties. 

Sinds die eerste transplantatie is het Transplantatiecentrum uitgegroeid tot een centrum dat de transplantatiegeneeskunde volop verder ontwikkelt. Voorbeelden hiervan zijn technische ontwikkelingen zoals de machinale preservatie en orgaanperfusie waarmee donororganen beter bewaard en zelfs verbeterd kunnen worden voordat ze getransplanteerd worden. Ook is er aandacht voor de ontwikkeling van leefstijl- en beweegprogramma’s voor patiënten om gezondheidsproblemen na transplantatie te voorkomen.

Het UMCG Transplantatiecentrum viert het 50-jarig jubileum met een congres voor professionals en een jubileumboek. Andere activiteiten zijn onder andere een Medische Jeugdacademie over transplantatie en donatie en een sponsoractie om een jubileumboek mogelijk te maken.

Lees ook het artikel in KennisInZicht over 50 jaar transplantatie.