•  NL 
  • Login medewerkers
  • mijnUMCG

Centrum voor transplantatie

Print 

In het UMCG worden alle vormen van orgaantransplantatie uitgevoerd bij volwassenen. Daarnaast bestaan binnen het UMCG programma’s voor long- en levertransplantatie bij kinderen. Het UMCG is hiermee het grootste transplantatiecentrum in Nederland.
Op het gebied van nier- en levertransplantatie behoort het UMCG tot één van de oudste transplantatieprogramma’s in Europa. Hiermee is het UMCG ook één van de meeste ervaren transplantatieprogramma’s in Europa.

Door jarenlange ervaring en verbetering van zorg op basis van wetenschappelijk onderzoek zijn in het UMCG de resultaten na een orgaantransplantatie zeer goed.

Om kennis en ervaring in het UMCG op het gebied van orgaantransplantatie op een structurele en effectieve wijze te kunnen bundelen is in 2012 het UMCG Transplantatiecentrum opgericht. Sindsdien wordt vanuit alle betrokken disciplines voortdurend een bijdrage geleverd aan dit unieke en vruchtbare samenwerkingsverband.

Hierdoor is het centrum inmiddels uitgegroeid tot een volwassen speler binnen het UMCG en in transplanterend Nederland. Ook internationaal gezien timmert het Transplantatiecentrum aan de weg met resultaten die zijn bereikt door de bundeling van kennis en ervaring van transplantatieprofessionals binnen het UMCG.

Een voorbeeld hiervan is de Organ Perservation and Resuscitation-unit (OPR) die begin 2015 werd geopend. Met deze 'state of the art' orgaanperfusieruimte is ons centrum het eerste transplantatiecentrum in Nederland en één van de eerste in de wereld met deze voorziening.

Bekijk de video over het UMCG Transplantatiecentrum