•  NL 
  • Login medewerkers
  • mijnUMCG

Getransplanteerden

Print 

​​​​U bent gevraagd omdat u een transplantatie heeft ondergaan of binnenkort een transplantatie zult ondergaan. 

Transplantatiepatiënten worden beperkt door een groot aantal gezondheidsproblemen. Een groot deel van deze problemen zijn vergelijkbaar met de algemene bevolking, maar treden op een veel jongere leeftijd op. Gezondheidsproblemen, zoals obesitas, diabetes, hart- en vaatziekten, jicht, hoge bloeddruk, hoog cholesterol, versleten heupen, botontkalking, nierfunctiestoornissen, huidkanker, ondervoeding en diarree komen bij alle groepen transplantatiepatiënten voor, ongeacht of zij een nier, lever, hart, longen, alvleesklier of dunne darm als donororgaan hebben ontvangen.

Orgaantransplantatie is daarmee een model voor versnelde veroudering en een uitdaging voor ‘healthy ageing’.

Door het verzamelen van uw gegevens samen met de gegevens van duizenden andere transplantatiepatiënten verwachten we meer te weten te komen over de gezondheidsproblemen bij transplantatiepatiënten. 

Deelnemers geven een bloed- en urinemonster af en geven tevens toestemming om medische relevante gegevens en restmateriaal van weefsel dat overblijft tijdens diagnostische procedures te verzamelen. Daarnaast vragen we u vragenlijsten in te vullen en verschillende gezondheidstesten te doen. Deze gegevens worden allemaal opgeslagen in één grote Biobank. In de toekomst kunnen onderzoekers hier wetenschappelijk onderzoek naar/ mee doen zodat patiënten in de toekomst gezonder oud kunnen worden met een donororgaan.

Omdat naast het zo gezond mogelijk ouder worden na een transplantatie ook de kwaliteit van leven van belang is, wordt in het TransplantLines onderzoek ook onderzoek gedaan naar psychosociale factoren die daarop van invloed kunnen zijn.  ​​

Volg ons op sociale mediaFacebook LinkedIn Twitter