•  NL 
  • Login medewerkers
  • mijnUMCG

Orgaanperfusie

Print 

​Nadat een orgaan met de grootst mogelijke zorg uit de donor genomen is wordt het orgaan gedurende korte (bij donatie door een levende donor) of langere tijd (bij donatie na overlijden) bewaard. Gedurende deze preservatietijd worden de organen gekoeld om het energieverbruik in het orgaan laag te houden. Tijdens de preservatietijd wordt de kwaliteit van het orgaan minder goed, wat direct effect heeft op het functioneren van het transplantaat op korte en lange termijn.

Perfusiesystemen

Binnen het UMCG Transplantatiecentrum wordt, in samenwerking met aan het UMCG gelieerde bedrijven, gewerkt aan verbetering van preservatietechnieken. Dit heeft inmiddels al geleid tot innovatieve producten zoals geoxygeneerde machinale perfusiesystemen. Door het centrum is een speciale ruimte binnen het Operatiecentrum gerealiseerd waar deze nieuwe technieken in de klinische praktijk kunnen worden toegepast, de zogenaamde Organ Preservation and Resuscitation-unit (OPR). Met deze 'state of the art' OPR is het Transplantatiecentrum het eerste transplantatiecentrum in Nederland en één van de eerste in de wereld met deze voorziening. De OPR is begin 2015 formeel geopend. RTV Noord heeft hiervan onderstaande registratie gemaakt.​

Ook ontwikkelen we technieken voor conditionering en verbeteren van donororganen die naar de huidige maatstaven niet geschikt zijn voor transplantatie. Met name op het gebied van long- en leverconditionering worden grote stappen gemaakt.

In KIJK d.d. oktober 2015 stond een informatief artikel over orgaanperfusie in het UMCG. Het NOS-journaal d.d. 9 februari 2016 (op 12.45 minuten) bracht een item over het donortekort met daarin een impressie van de OPR. Meer linken naar informatie over het onderzoek naar orgaanperfusie kunt u vinden via 'gerelateerde informatie' onderaan de pagina.