•  NL 
  • Login medewerkers
  • mijnUMCG

Nieuw transplantatie-onderzoek dankzij donaties

Print 
02 juli 2021

​Hoe kun je het beste een gedoneerde nier bewaren? Hoe kunnen we het risico op leverfalen zo klein mogelijk maken? Zomaar een paar voorbeelden van vragen die we tijdens onze vele onderzoeken willen beantwoorden. Om onze zorg rondom donatie en transplantatie steeds te verbeteren. Elke dag opnieuw. Het UMCG Transplantatiefonds zet zich in voor transplantatiepatiënten en financiert onderdelen van deze onderzoeksprojecten. ​Dit jaar heeft het fonds bijna €20.000,- aan subsidies uitgereikt aan veelbelovend onderzoek. Lees hieronder de samenvatting van de onderzoeken die dit jaar subsidie ontvingen. 

Zuurstof voor de donornier 

Al in 1920 slaagden onderzoekers erin donororganen buiten het lichaam in leven te houden met behulp van een mechanisch pompsysteem. Tegenwoordig kunnen we het menselijk lichaam een stuk beter nabootsen, maar er is nog veel onbekend. Veerle Lantinga wilt weten hoe je het beste een donornier kan bewaren. Hiervoor onderzoekt ze hoeveel zuurstof een donornier nodig heeft. 

Minder risico’s op leverfalen

Onderzoekers Suomi Fourashen en Maarten Nijkamp proberen de risico’s op leverfalen voor zowel leverdonor als -ontvanger te minimaliseren. Ze hopen dat een speciale functiescan beter inzicht kan geven over de benodigde levervolume van de donorlever, omdat huidige standaard berekeningen geen rekening houden met individuele verschillen.

Uitkomsten nierttransplantatie verbeteren

Gedoneerde nieren kunnen beschadigd raken als ze te lang te weinig zuurstof hebben gehad. Helaas wordt deze schade vaak pas laat opgemerkt. Sijbrand Hofker wil weten hoe je het beste een gedoneerde nier kan bewaren. Om de uitkomsten van niertransplantatie te verbeteren, onderzoekt hij hoe vroege ontstekingen, afstoting en verlies aan functie plaatsvinden. 

Schade aan galwegen voorkomen

Yanni Li en Lianne Nieuwenhuis willen beter begrijpen welke factoren bijdragen aan het ontstaan van schade aan de galwegen na levertransplantatie. Galwegschade maakt de galafvloed na transplantatie moeizamer, waardoor de gedoneerde lever niet genoeg functioneert en de ontvanger opnieuw getransplanteerd moet worden. 

​Helpt u mee?

Alle giften aan het UMCG Transplantatiefonds worden volledig besteed aan dit soort onderzoeken. Met uw bijdrage kunnen we urgente problemen oplossen en sneller tot resultaten komen. Wilt u meer informatie over het UMCG Transplantatiefonds of wilt u weten hoe u ons kunt helpen om nieuwe mijlpalen te bereiken? Neem dan contact met ons op en bekijk onze website​.