•  NL 
  • Login medewerkers
  • mijnUMCG

Informatiebrief 7

Print 
09 juli 2021

​​​​​​​​​​​​​​​​​​​Patiënten die een orgaantransplantatie hebben ondergaan of hiervoor op de wachtlijst staan krijgen ​een informatiebrief vanuit het UMCG Transplantatiecentrum.

In deze informatiebrief leest u over vaccinatiestudies, de nieuwe leefstijlcoaches, het UMCG Transplantatiefonds en dat bewegen belangrijk is ook na transplantatie​.​

Zevende informatiebrief (9 juli 2021)

Effecten vaccinatie COVID-19  

Het UMCG Transplantatiecentrum heeft meegewerkt aan studies over de beschermende effecten van COVID-19 vaccinaties. Hierbij wordt onderzocht in hoeverre COVID-19 vaccinatie bescherming biedt aan patiënten met een minder goed werkend immuunsysteem.

De studie onder longgetransplanteerden heet de COVALENT studie. Deze is in samenwerking gedaan met het Erasmus MC. De studie onder nier getransplanteerden heet RECOVAC. Aan dit onderzoek doen alle UMC’s mee. De RECOVAC studie bestaat uit de immuunrespons studie en de antistof studie. In de antistof studie hebben deelnemers via een vingerprik bloed afgenomen.

Er is onderzocht in hoeverre de deelnemers na vaccinatie antistoffen tegen COVID-19 aanmaken. De eerste resultaten zijn geanalyseerd. De deelnemers van de studies krijgen, zodra dit mogelijk is, hun resultaten toegestuurd. Voor de COVALENT studie is dit inmiddels gebeurd. Voor de RECOVAC immuunrespons studie zal dit op korte termijn zijn. Voor de RECOVAC antistof studie aan het einde van de zomer, begin van de herfst.

Het is echter nog te vroeg om duidelijke conclusies voor alle getransplanteerden en patiënten op de wachtlijst te kunnen trekken. Ondertussen zijn we met het RIVM in gesprek over wat de mogelijkheden zijn. Er zal besproken worden of er antistoffen gemeten moeten worden na vaccinatie en bij wie extra vaccinatie nodig is. Dit overleg is voor half juli ingepland, zodra we hier meer over weten zullen we het u laten weten.

In de komende maanden verwachten we meer onderzoeksresultaten. Deze resultaten helpen vast te stellen wie beschermd is tegen een ernstig verloop van COVID-19 en wie nog een extra vaccinatie nodig heeft. Tot die tijd raden wij u aan u alsnog te laten vaccineren als u dat nog niet gedaan heeft, want een deel van de patiënten maakt wel antistoffen aan. Daarnaast adviseren wij u de geldende maatregelen vanuit de overheid te blijven volgen en waar mogelijk extra voorzorgsmaatregelen te nemen. Denk aan het vermijden van drukke plekken (zowel binnen als buiten), vaak en goed uw handen wassen en u te laten testen bij klachten.

Als u vragen heeft over COVID-19 of de vaccinatie, kunt u contact opnemen met uw transplantatie-arts.

- NIEUW - Support van een Leefstijlcoach  

Wilt u zich fitter voelen, meer bewegen of wat gewicht kwijtraken? Vanaf nu kunt u daarbij hulp krijgen van een leefstijlcoach. Zij helpen u graag om uw leefstijl in haalbare stappen te verbeteren en samen te kijken hoe u gezondere gewoontes in uw dagelijks leven kunt inpassen. Om alvast kennis met de leefstijlcoaches te maken, klik hier.

Wilt u ook aanmoediging en ondersteuning krijgen van een leefstijlcoach? Vraag dan uw behandelaar om u door te verwijzen.

Nieuw transplantatie-onderzoek dankzij donaties  

Hoe kun je het beste een gedoneerde nier bewaren? Hoe kunnen we het risico op leverfalen zo klein mogelijk maken? Zomaar een paar voorbeelden van vragen die we tijdens onze vele onderzoeken willen beantwoorden, om onze zorg rondom donatie en transplantatie steeds te verbeteren. Het UMCG Transplantatiefonds zet zich in voor transplantatiepatiënten en financiert onderdelen van deze onderzoeksprojecten.

Dit jaar is er al ruim €20.000,- aan subsidies uitgereikt aan veelbelovend onderzoek, dankzij donaties en inzamelingsacties van donateurs. Wat voor onderzoeken zijn dat dan? Lees hier een samenvatting van de onderzoeken die dit jaar subsidie ontvingen. Alle giften aan het UMCG Transplantatiefonds worden volledig besteed aan dit soort onderzoeken. Dankzij donaties kunnen we urgente problemen oplossen en sneller tot resultaten komen. Wilt u meer informatie over het UMCG Transplantatiefonds of wilt u weten hoe u ons kunt helpen om nieuwe mijlpalen te bereiken? Neem dan contact met ons op of bekijk onze website.

Sporten na Transplantatie  

Kan dat wel, sporten na een orgaan- of stamceltransplantatie? Jazeker kan dat en het is heel erg goed om dat te doen. Je wordt er fitter van en dat helpt bij het terugwinnen van je leven. Nog mooier is, dat we steeds meer aanwijzingen krijgen dat je door het sporten je leven ook kunt verlengen. En daarvoor hoef je niet eens erg intensief te sporten.

Het kost wel inzet en soms wat spierpijn. De weg omhoog vraagt doorzettingsvermogen, want er zijn wel een paar drempels op die weg. Sommige zijn persoonlijk, sommige zijn praktisch en sommige zijn fysiek. Maar als je op een wachtlijst hebt gestaan dan is doorzettingsvermogen een kenmerk dat je waarschijnlijk wel hebt.

Er zijn getransplanteerden die de weg hebben gevonden. Die sporten regelmatig en voelen zich daardoor enorm fit en mentaal sterker. Dat heeft geholpen hun leven en vrijheid terug te winnen. Voor zichzelf en voor hun familie.

Er bestaat in Nederland een organisatie die het Sporten na Transplantatie bevordert. De stichting Sport en Transplantatie. Zij zijn een officiële goede doelen instelling en sinds november aangesloten bij NOC*NSF.

Met de hulp van die sportkoepel probeert deze stichting om via het TransFit programma de toegang tot sport voor getransplanteerden te verbeteren. Als je daar meer over wilt weten kijk dan op de website www.transfit.nl. Je kunt zo ook in contact komen met lotgenoten die sport op allerlei niveaus beoefenen, van recreatief tot en met bijna de topsport.

Want sporten na Transplantatie kan zeker!