•  NL 
  • Login medewerkers
  • mijnUMCG

Getransplanteerden bedwingen Transplantoux

Print 
25 juni 2019

Op zaterdag 22 juni jl. vond de Transplantoux​ plaats, de beklimming van de Mont Ventoux door getransplanteerden met hun buddy’s vanuit de transplantatiecentra. De Transplantoux wordt elke twee jaar georganiseerd door het transplantatiecentrum in Leuven (België) en als UMCG Transplantatiecentrum doen wij nu voor de tweede keer mee.​ De voorbereidingen op de Transplantoux worden georganiseerd in samenwerking met de stichting Donerik&Friends, die met de fietsclub Give&Live ook de gezamenlijke trainingen verzorgt.​

Met 48 deelnemers vanuit het Groningse Transplantatiecentrum​ is de groep nu verdubbeld ten opzichte van onze vorige deelname in 2017. Maar liefst 17 getransplanteerden maakten deel uit van de equipe: twee hart-, drie long-, zeven lever-, één stamcel- en vier niergetransplanteerden. Twee van deze groep zijn getransplanteerd met een levende donor, ook zij fietsten mee.

Bijzonder voor de Groningse deelname aan deze editie van Transplantoux was dat er ook nabestaanden meegingen. Twee zoons van een vader die orgaandonor èn wielrenner is geweest, en ook Robert Zuidema en zijn vader waren erbij. Robert is de broer van Nick die drie jaar geleden overleed terwijl hij op de wachtlijst stond voor een levertransplantatie. Exact een jaar geleden organiseerde Robert de actie NietVoorNicks, waarmee hij een aantal fitness-hoeken kon realiseren op de transplantatieafdelingen in het UMCG.

De getransplanteerden werden op de Mont Ventoux begeleid door 20 buddy’s, transplantatieprofessionals vanuit het UMCG, Martini Ziekenhuis Groningen en Medisch Spectrum Twente. En ‘last but not least’ de twee stagiaires Sportkunde van de Hanzehogeschool, Annewieke en Marrit, die van de Transplantoux hun afstudeeropdracht hebben gemaakt.

Op zaterdag 22 juni jl. bereikten alle getransplanteerden met hun buddy’s de top! Het ging niet zonder slag of stoot want de beklimming van de Kale Berg is met een hoogte van 1909 meter zelfs voor ervaren wielrenners een grote uitdaging. 

Wat bijzonder om de top te bereiken met de hele groep. De getransplanteerden, die hebben laten zien wat er weer mogelijk is na een transplantatie; met deze prestatie eren zij ook hun donoren. De levende donoren, die van dichtbij konden meemaken wat hun ‘gift of life’ betekent voor de ander. De nabestaanden​ die namens hun dierbaren de berg hebben bedwongen. En de buddy’s, die er zelf ook voor hebben gezwoegd, misschien hier en daar wat helpende handjes hebben uitgestoken, maar die vooral onderdeel mochten zijn van dit prachtige evenement.

Van harte gefeliciteerd allemaal!​