•  NL 
  • Login medewerkers
  • mijnUMCG

Tieners ontmoeten elkaar in Amsterdam

Print 
01 oktober 2018

​Zaterdag 8 september 2018 was het de vierde keer dat de jaarlijkse ontmoetingsdag plaatsvond voor jongeren met een orgaantransplantatie (12 tot 18 jaar). De dag werd ditmaal gehouden in Amsterdam met o.a. een vlog-workshop en een sloepentocht.

Uit een eerder gehouden spiegelbijeenkomst voor deze doelgroep kwam naar voren dat de jongeren het leuk vonden als er ook eens iets buiten het ziekenhuis zou worden georganiseerd. En meer centraal in het land. Vandaar dat wij als begeleiders om half 7 ’s morgens met de trein uit Groningen vertrokken. Naast een gezellige dag met activiteiten wilden we de jongeren deze dag vooral ook de gelegenheid geven om laagdrempelig met elkaar en/of met de begeleiders ervaringen uit te wisselen over verschillende onderwerpen die ze tegen kunnen komen na een transplantatie. In de uitnodigingsbrief hadden we dan ook onderwerpen gezet die eventueel aan bod zouden kunnen komen:

  • Wat is de impact van de transplantatie op jouw sociale leven?
  • Ervaar je eventuele beperkingen bij het sporten en hoe ga je daarmee om?
  • Hoe ervaar je de verwachtingen van de maatschappij na een transplantatie?
  • Hoe combineer je de inname van medicijnen met je dagelijkse leven?
  • Hoe gaat het met toetsen en examens op het voortgezet onderwijs na een transplantatie?
  • Studeren na een transplantatie: studiekeuze en eventuele aanpassingen.
  • Daarnaast hadden we aangegeven dat de deelnemers zelf ook vragen konden doorgeven.

Net als voorgaande jaren was Nienke de la Rive Box, bekend van het TV- programma ’3 op reis’ er ook weer de hele dag bij. Begeleiders van deze dag waren René Scheenstra (kinderarts MDL), Marije Kort (consulent Onderwijsondersteuning Zieke Leerlingen), Brigitte Willemse (kinderlongarts), Yvonne Weesepoel (longverpleegkundig consulent) en Femke Prange (medisch pedagogisch werker).

Het programma begon met een inloop met koffie en cake voor de acht deelnemers, hun ouders, broertjes en zusjes en de begeleiders in een studio in de Foodhallen. Na een half uurtje vertrokken de ouders met hun andere kinderen. Daarna was er een workshop vloggen, gegeven door de TV Workshop. Na de theorie met veel voorbeelden gingen de deelnemers in kleine groepjes uiteen om zelf een script te schrijven en een vlog te maken. Nienke hielp hen een beetje op weg en al snel was het ijs gebroken en hadden de deelnemers veel plezier met elkaar en in het vloggen.

Daarna stond een heerlijke lunch voor ons klaar in de Kanarieclub in de Foodhallen. De jongeren en Nienke waren al gauw druk met elkaar in gesprek. Er werd van alles met elkaar besproken en er werd veel gelachen en een gezamenlijke appgroep opgericht. Het was dan ook niet erg dat de schipper van de sloep belde dat er motorpech was en hij daarom later kwam. Gelukkig hebben we nog een tochtje door de grachten kunnen maken en werden aan boord de onderlinge gesprekken vrolijk voortgezet. Rond half 4 kwamen de ouders hun kinderen weer ophalen bij de Foodhallen.

Het was een geslaagde, gezellige dag die heel ontspannen verliep en aan onze verwachtingen voldeed. Deze dag werd financieel mogelijk gemaakt dankzij een gift van de Stichting Vrienden Beatrix Kinderziekenhuis, waarvoor veel dank.