•  NL 
  • Login medewerkers
  • mijnUMCG

Cyril Moers krijgt prijs voor beste idee in transplantatie

Print 
26 maart 2019

Transplantatiechirurg Cyril Moers kreeg afgelopen week de Chiesi-prijs voor het beste idee in transplantatie. Hij kreeg de prijs (€ 5000,-) tijdens het Bootcongres, het jaarlijkse Nederlandse transplantatiecongres.

Hij krijgt de prijs voor zijn onderzoek naar het invriezen van donororganen, om ze zo langer te kunnen bewaren. Hij vertelt: “Als er een nier van een overleden donor beschikbaar komt voor een nierpatiënt, dan kunnen we die maar een beperkt aantal uren gekoeld bewaren voordat de transplantatie moet plaatsvinden. Koelen doen we nu bij typische koelkasttemperaturen van ongeveer 4 tot 7 graden. Net als bij voedsel, zou je een orgaan veel langer kunnen bewaren door het in te vriezen. En hoewel het invriezen (en weer levensvatbaar ontdooien) van individuele cellen wel met succes wordt toegepast, lukt dat met hele organen nog niet.”

De reden hiervoor is dat het orgaanweefsel kapot vriest door het ontstaan van ijskristallen. Die kristallen kunnen zich vormen doordat het met conventionele methoden niet mogelijk is om een heel orgaan langzaam en gelijkmatig af te koelen en vlak voor gebruik heel snel weer op te warmen.

“In het pilot-onderzoek gaan we voor het eerst proberen om donororganen wél met succes in te vriezen, zodat we ze langer te kunnen bewaren”, zegt Moers. “Als dat mogelijk wordt dan zullen we in de toekomst een opslag van bevroren organen kunnen maken, waaruit de beste keuze kan worden ontdooid en getransplanteerd op het moment dat er zich een geschikte ontvanger aandient.” Deze strategie heet ‘organ banking’.

Moers: “De succesvolle ontwikkeling van organ banking zou bijdragen aan een veel betere matching van een donororgaan aan een bepaalde ontvanger en het beter behouden van de orgaankwaliteit tijdens de opslag. Bovendien ontstaat zo de unieke mogelijkheid om organen wereldwijd te versturen en kan iedere transplantatie op een veilig en geschikt moment worden gepland, in plaats van telkens een nood-operatie uit te voeren op tijden waarop niet het hele behandelteam beschikbaar is.”