•  NL 
  • Login medewerkers
  • mijnUMCG
Presentatie boek '50 jaar transplantatie in het UMCG'

Shared care for shared organs® 

In het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) worden alle vormen van orgaantransplantatie uitgevoerd: hart, lever, long, nier, pancreas en stamcel. Alle deze transplantatieprogramma’s werken samen in het UMCG Transplantatiecentrum. Het credo van het UMCG Transplantatiecentrum geeft de essentie van deze samenwerking weer: ‘Shared care for shared organs®’.

De transplantatieprogramma’s zijn alle georganiseerd als zelfstandige programma’s. Op aangrenzende en overlappende gebieden versterken de programma's elkaar door bundeling van kennis en ervaring. Voorbeelden van deze synergie zijn de zorg na transplantatie, gezamenlijke onderzoekslijnen en centrumgeoriënteerd onderwijs. ​

KennisInZicht

De eeuwige strijd tegen afstoting  

Na een transplantatie is afstoting altijd een probleem. UMCG-nefroloog Stefan Berger onderzoekt hoe afstoting werkt en dan vooral op de lange termijn. Hij vertelt hierover in KennisInZicht.

50 jaar transplantatie in het UMCG  

Op 5 maart 1968 werd de eerste orgaantransplantatie van een nier gedaan in het UMCG. Inmiddels zijn we 50 jaar en vele transplantaties verder. Lees over die ontwikkeling in KennisInZicht.

Volg ons op sociale mediaFacebook LinkedIn Twitter