•  NL 
  • Login medewerkers
  • mijnUMCG

Omgaan met pijn

Print 

Pijn kan de kwaliteit van uw leven erg beïnvloeden. Continue pijn leidt vaak tot slaapproblemen en chronische vermoeidheid. De emotionele gevolgen van pijn kunnen zich uiten in stemmingsverandering, neerslachtigheid en zelfs depressiviteit. Zeker is dat matige tot ernstige pijn de kwaliteit van leven aantast.

Niet alleen voor u, maar ook voor uw naasten heeft pijn gevolgen. Gevoelens van machteloosheid kunnen voor anderen aanleiding zijn om u te mijden. Vaak gebeurt dit onbewust.

Pijn bij kanker kan worden veroorzaakt door:

  • een tumor: bijvoorbeeld door druk op een zenuw of tumorgroei in de botten.
  • een behandeling: bijvoorbeeld littekenpijn na een operatie, weefselverharding door bestraling of neuropatische pijn doordat bij de behandeling zenuwen zijn beschadigd.
  • indirecte gevolgen van de ziekte: bijvoorbeeld stijfheid of doorligplekken door veelvuldig op bed liggen.
  • emoties: naast lichamelijke oorzaken spelen ook emoties een rol, zoals onzekerheid over de toekomst en angst voor pijn en voor de dood.
    Allerlei gevoelens die door uw ziekte worden opgeroepen, kunnen uw pijnbeleving beïnvloeden. Gespannenheid, angst, verdriet, moeheid en somberheid kunnen daarin een rol spelen. Zo ontstaat een vicieuze cirkel.


Overleg met uw arts en de medewerker Patiëntenservice

Pijn is in de eerste plaats een waarschuwingssignaal. De beste behandeling tegen pijn is dan ook de oorzaak ervan weg te nemen of zelfs te voorkomen. Dit is bij kanker niet altijd mogelijk.

Tijdens de controles op de afdeling Radiotherapie is er aandacht voor pijn. Het is belangrijk om goed aan te geven of u pijn heeft, waar de pijn zit, hoe erg de pijn is en hoe de pijn uw leven beïnvloedt. Het is belangrijk om uw pijnklachten met uw radiotherapeut-oncoloog en de medewerker Patiëntenservice te bespreken. Zij kunnen u adviseren over de mogelijkheden van pijnbestrijding.


Meer informatie

Op de site van het KWF Kankerbestrijding kunt u de brochure 'Pijn bij kanker' downloaden. Via de link onder aan deze pagina surft u naar Kanker.nl, de website waar alles over kanker te vinden en te delen is.