•  NL 
  • Login medewerkers
  • mijnUMCG

Afdeling Radiotherapie ontvangt 565.000,- euro KWF subsidie

Print 
12 februari 2016

​KWF heeft in de tweede helft van 2015 tien UMCG-onderzoeken financieel ondersteund, met in totaal 3.747.704,- euro subsidie. Ook de afdeling Radiotherapie heeft een flink bedrag gekregen. Hoogleraar Hans Langendijk en Arjen van der Schaaf van de afdeling Radiotherapie van het UMCG kregen 565.000,- euro voor de ontwikkeling van modellen die de schade van bestraling op korte en lange termijn kunnen voorspellen bij patiënten met een tumor in het hoofd of de hals.

“Bestraling in het hoofdhalsgebied kan leiden tot een spectrum aan acute en late complicaties die een grote impact hebben op kwaliteit van leven, zoals een droge mond”, zegt Hans Langendijk. “De kans op het ontwikkelen van deze complicaties hangt sterk af van hoe de plek die bestraald wordt en dosis straling.”

Professor Hans Langendijk ontwikkelt modellen die de schade van bestraling op korte en lange termijn kunnen voorspellen. Deze modellen kunnen worden gebruikt om de huidige bestralingstechniek met fotonen te verbeteren, maar ook voor de selectie van patiënten voor bestraling met protonen.

Voor alle 10 UMCG onderzoeken volg deze link.