•  NL 
  • Login medewerkers
  • mijnUMCG

Onderzoeken voor patiënten

Print 

​De afdeling Radiologie doet zogenaamde 'beeldvormende onderzoeken'. Dit zijn onderzoeken waarbij we beelden maken van organen en andere weefsels. Zo kunnen we 'van buiten' zien wat er binnenin iemand aan de hand is. De meeste onderzoeken maken gebruik van röntgenstraling. Bijvoorbeeld bij een CT-scan. Ook gebruiken we voor de onderzoeken ook geluidsgolven, magneetvelden, radioactieve stoffen en jodiumhoudende contrastmiddelen.

Beeldvormend onderzoek is een belangrijk hulpmiddel bij het stellen van de diagnose, dus wat er met aan de hand is. Als iemand bepaalde klachten heeft, is beeldvormend onderzoek vaak 1 van de eerste stappen die we nemen in het UMCG. Elke soort onderzoek heeft zijn eigen mogelijkheden en beperkingen. Welk soort onderzoek u krijgt, hangt af van de situatie. De arts die u behandelt, bepaalt dit. Soms krijgt u 1 onderzoek, soms verschillende.

Soorten onderzoeken

Onderzoeken die u kunt krijgen op de afdeling Radiologie, zijn:


Behandelingen

Op de afdeling Radiologie doen we niet alleen onderzoeken, maar ook behandelingen. Dit heet interventieradiologie. Dit is een vakgebied dat sterk in ontwikkeling is. De behandelingen gebeuren met behulp van beeldvormend onderzoek. De afdeling Radiologie doet onder meer de volgende behandelingen:

  • dotteren en stenten bij het verhelpen van bloedvatvernauwingen
  • emboliseren: het dichtmaken van een bloedvat bij bloedingen
  • trombectomie: weghalen van stolsels in de hersenvaten
  • plaatsen van katheters voor drainage van bijvoorbeeld abcessen

Daarnaast helpt Radiologie bij het geven van medicijnen bij bijvoorbeeld chemotherapie.

Verwijzen

U kunt niet zelf contact opnemen voor een onderzoek. U moet altijd doorverwezen worden naar de afdeling Radiologie. Meestal verwijst uw huisarts u door, of uw arts in het UMCG.

 Praktisch
Volg ons op sociale mediaFacebook LinkedIn Twitter Youtube Instagram