•  NL 
  • Login medewerkers
  • mijnUMCG

Dupuytren

Print 

​​​​​​

De afdeling Plastische Chirurgie van het UMC Groningen verricht een groot onderzoek naar de genetische oorzaak van de ziekte van Dupuytren, de ziekte van Peyronie en de ziekte van Ledderhose. Het is bekend dat erfelijke factoren een rol spelen bij deze ziekte, maar welke dat precies zijn is nog niet duidelijk. 

M. Dupuytren
is een goedaardige fibromatose van de fascies van de hand en vingers die aanleiding geeft tot (pijnlijke) knobbels en strenge, die de vingers krom kunnen doen staan. De ziekte komt vooral voor bij mensen van 50 jaar en ouder. De oorzaak van de ziekte is multifactoriëel (genetisch, bijkomende ziekten en omgevingsfactoren) en ongeneeslijk. De aandoening verdient behandeling als hij voortschrijdt en aanleiding geeft tot functionele belemmeringen. Om patiënten hier zo goed mogelijk over te kunnen counselen, zien we patiënten met deze aandoening graag in een vroeg stadium. Hieronder treft u een korte opsomming van mogelijke behandelingen aan.

Behandelingen:
- Selectieve fasciectomie
- Dermatofasciectomie
- Percutane naaldfasciotomie​
-
Behandeling met radiotherapie

Selectieve fasciectomie (SF) is nog steeds de meest toegepaste operatie voor M. Dupuytren. Hierbij wordt alle pathologische weefsel dat verantwoordelijk is voor de kromstand van gewrichten verwijderd. De hersteltijd na de ingreep is gemiddeld 6 weken. Recidieven treden volgens eigen onderzoek in ongeveer 20% van de gevallen binnen 5 jaar op.

Bij Dermatofasciectomie (DF) wordt niet alleen het Dupuytrenweefsel weggehaald, maar ook de overliggende huid. Een huidtransplantaat is nodig om de wond te sluiten. Deze behandeling wordt toegepast bij de agressievere vormen van de ziekten (bij jonge mensen) en bij de behandeling van recidieven waarbij de huid is aangetast. De hersteltijd is gemiddeld 8 weken. Recidieven komen ook bij deze behandeling nog steeds voor.

Percutane naaldfasciotomie (PNF) behelst het met een injectienaaldje door de huid doorsnijden van strengen. Deze behandeling kan onder plaatselijke verdoving worden, maar is minder belastend dan bovenstaande behandelingen. De hersteltijd ligt in de orde van een week. Nadeel is dat er eerder recidieven optreden (eigen onderzoek: 85% binnen 5 jaar).​

Radiotherapie wordt door sommigen (met name Duitse radiotherapeuten) gezien als de beste behandeling van beginnende Dupuytren: het zou het proces van vorming van kromstanden vertragen. Hiervoor is nog niet voldoende bewijs. Een studie hierover is in voorbereiding.

Meer informatie over de ziekte van Dupuytren en wetenchappelijk onderzoek vindt u hier beneden.

Volg ons op sociale mediaFacebook LinkedIn Twitter Youtube Instagram