•  NL 
  • Login medewerkers
  • mijnUMCG

Nieuwsberichten

Print 

​​19-02-2018 - Vanaf 2 februari gebruiken we een nieuwe versie van ons UMCG extern aanvraagformulierMoleculair Pathologisch Onderzoek. Het nieuwe formulier voldoet aan alle kwaliteitseisen maar belangrijk voor aanvragers ook een complete lijst van alle moleculaire bepalingen die we op dit moment aanbieden. Verzoek is om alleen deze nieuwe versie te gebruiken.

01-11-2017 - Het 10de “Leek” avondsymposium "Nieuwe ontwikkelingen in de behandeling van NSCLC" voor longartsen, pathologen, KMBP en assistenten uit de regio Noord was groot succes met een opkomst van 60 personen. In het programma op onze agenda-pagina​ kunt u de presentaties downloaden  ​​

03-12-2015 - in September 2012 is Arja ter Elst op onze afdeling begonnen met de opleiding tot KMBP (Klinisch Moleculair Bioloog in de Pathologie) en zij heeft deze in juni j.l. succesvol afgerond. De NVVP-Registratiecommissie van de landelijke KMBP-opleiding heeft 2 oktober besloten om Arja officieel te registreren als KMBP. Dat betekent dat we Arja welkom heten als volwaardig KMBP binnen onze afdeling. Ze is samen met Anke van den Berg en Ed Schuuring mede-verantwoordelijk voo​r de Moleculaire Pathologie.​

30-06-2015 - UMCG erkend als opleidingsinstituut voor Klinisch Moleculair Bioloog in de Pathologie.

De afdeling Pathologie en Medische Biologie van het UMCG is op 18 juni 2015 door de Nederlandse Vereniging voor Pathologie erkend als één van de eerste Nederlandse opleidingsinstituten voor Klinisch Moleculair Bioloog in de Pathologie (KMBP). Prof dr Ed Schuuring en prof dr Anke van den Berg, beiden werkzaam als KMBP bij de afdeling Pathologie in het UMCG, zijn eveneens erkend als officiële KMBP-opleiders. Deze opleiding is essentieel voor het opleiden van voldoende gekwalificeerde KMBP die verantwoordelijk zijn voor uitvoeren van de steeds complexere moleculaire diagnostiek gericht op het aantonen van genetische veranderingen in tumoren die gebruikt worden voor het maken van een patiënt-specifieke behandelkeuze wordt gemaakt, ook wel therapie-op-maat genoemd​.

​01-12-2014 - Oprichting van de “Moleculaire Tumor Board” bestaande uit pathologen, oncologen en klinisch moleculair biologen in de Pathologie werkzaam binnen UMCG die (​op verzoek van een aanvrager/oncoloog naar aanleiding van een moleculair tumorprofiel een advies over een behandeling kunnen uitbrengen.
Lees meer 

01-10-2014 - Start van een studie (samen met longartsen) om in circulerend tumor DNA in het bloedplasma van patiënten die behandeld worden met specifieke genmutatie-gerichte geneesmiddelen, de respons op deze therapie te monitoren aan de hand van de targeted mutaties (m.n. in ALK en EGFR) in het plasma m.b.v. digital droplet PCR technologie.

01-10-2014 - FGFR1 behandeltrial (NVALT-15) gaat van start. Ons lab fungeert als referentielab voor het bepalen van FGFR1-amplificatie in long-SCC. Meer informatie onder lopende trials

01-09-2014 - Voor tumor-mutatie-analyse t.b.v. de Moleculaire Pathologie wordt overgestapt op next-generation-sequencing met een specifiek genmutatie-panel (IonPGM-v001).
Lees meer

15-04-2014 - In 2014 is het UMCG-MP-team uitgebreid met een bio-informaticus en 2 MP-analisten zodat ons MP-team momenteel bestaat uit 10 MP-analisten, 2 KMBP, 2 KMBPio en 2 pathologen. 

Volg ons op sociale mediaFacebook LinkedIn Twitter Youtube Instagram