•  NL 
  • Login medewerkers
  • mijnUMCG

ICT in de Pathologie

Print 

Desktop pc
Omdat het op de afdeling Pathologie van het grootste belang is dat verwisselingen van materiaal niet voorkomen, is al in een heel vroeg stadium gekeken waar in de hele procesgang het menselijk handelen ondersteund en gecontroleerd kan worden.
Automatisering is daarbij een steeds grotere rol gaan spelen.

barcodeBarcodes  die worden gescand vervangen ingetypte  getallen waardoor de kans  op cijferverwisselingen en ander menselijke fouten word geminimaliseerd. Alle materiaal is voorzien van een door het systeem toegewezen streepjescode.

scannerBij elke handeling word de code gescand waardoor de juiste bevindingen bij het juiste monster worden ingevoerd. Het intypen is zoveel mogelijk  vervangen door spraakherkenning met een op het werk aangepaste woordenschat.

Het hier toegepaste LMS (Laboratorium Management Systeem) is in eigen beheer ontwikkeld, omdat geen enkel verkrijgbaar systeem aansloot op de wensen (eisen) van de afdeling.
LMS Logo

Het LMS systeem wordt nu commercieel  geleverd door de firma Finalist. De ontwikkelaar is met het systeem overgegaan van Pathologie UMCG naar Finalist.

De integratie van het LMS systeem met andere ziekenhuis software is in gang gezet, waardoor het mogelijk wordt om genomen weefselmonsters al op het afnamepunt (op de afdeling) van de juiste streepjescodes te voorzien. Hierdoor is weer een tussenstap van menselijk handelen en gegevensinvoer geëlimineerd.

Door al deze automatisering is de afdeling  erg afhankelijk van  ICT ondersteuning die tot in details van het werk proces op de hoogte is. Een goede interactie tussen ICT support en de afdeling is dan ook van wezenlijk belang.

 

Volg ons op sociale mediaFacebook LinkedIn Twitter Youtube Instagram